Ірина Геращенко Народна депутатка України

В гібридній війні з Росією ми маємо грати в шахи, а не в Чапаєва

Виконання політичного блоку мінських угод з боку України примушує наших європейських партнерів тримати свої зобов'язання - санкції проти РФ

Я шаную позицію колег, які критично ставляться до мінських домовленостей. В той же час, впевнена, ті, хто намагається роз'яснити їх сутність (це неідеальні умови, але потрібно чесно визнавати, що вони були прийняті в критичний для України час і допомогли зберегти Країну) - так само повинні мати право голосу і шанс у парламенті виступити зі своєю позицією, без ору і бійки, без криків і шашок. 

Мінські домовленості важкі і неідеальні. Але саме до повного виконання мінських угод прив'язані санкції проти РФ. Санкції будуть тривати аж до повного звільнення українського кордону. Хіба може бути щось більш принципове, ніж відновлення нашого суверенітету і територіальної цілісності, нашого кордону? Ні! І коли герої - військові говорять, що в нас немає шансу звільнити території тільки військовим шляхом, а має бути синергія посилення армії і дипломатичного фронту, то до цього варто прислухатися. 

Сьогодні ВР проголосувала два закони. Перший - короткий - який пролонгує на рік можливість вступу в дію «Закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО». Він був проголосований в надважких умовах три роки тому, в ситуації прямого наступу РФ, коли метою ключовою було - зупинити наступ і вбивство наших солдатів, яких в ті страшні дні гинуло по кілька десятків. Це була мета і ціль - зупинити вбивства. Треба боротися за кожне життя! За кожне. Ми не маємо права платити найдорожчу ціну - життями наших громадян, тому так важливо посилити нашу дипломатичну позицію, щоб говорили не пушки, а дипломати. Це моя послідовна позиція і я її відстоюю. При цьому Армія - святе, ми маємо її посилювати, відроджувати, модернізувати, шанувати, битися, щоб наші партнери дали нам зброю.

Закон «Про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО», як і амністія - не вступили в дію за ці роки, бо не було виконано ключовий пункт мінських угод - безпековий і гуманітарний, не припинено обстріли, не звільнено заручиків, не виведено російські війська і технику. Тому всі норми того закону - мертві. Але виконання політичного блоку мінських угод з боку України примушувало наших європейських партнерів тримати свої зобов'язання - санкції проти РФ. 

Сьогоднішня пролонгація закону не означає його вступ в дію, бо це неможливо без виконання безпекового блоку. Але дала зброю нашим дипломатам - на переговори по санкціям і миротворцям. 

В гібридній війні ми маємо грати в шахи, а не в Чапаєва, продумувати кроки на кілька вперед, аби в кінці виставити шах і мат Кремлю. Я в це вірю. Я борюся за це. Щиро.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: