Ірина Федорів Голова громадської ініціативи «Голка»

Автомобільні скандали Атрошенка і Тимошенка. На все воля Банкової

Скандал тижня
Мер Чернігова Атрошенко та заступник глави Офісу президента Тимошенко: гріхи схожі, а покарання?
фото: politerno

Останнім часом трапилося кілька скандальних історій, які варто порівняти між собою…

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко їздив на авто, яке General Motors передав Україні зокрема і для того, щоб вивозити цивільних з зони бойових дій. Але ніяких цивільних з зони бойових дій Тимошенко не вивозив. На цьому авто возили його. Як з’ясували журналісти Bihus.Info, це були в тому числі поїздки «на роботу і додому». «Ці Шевроле Тахо неброньовані, тому я не бачу сенсу в тому, щоб їх передавати саме на фронт, це трохи інша автівка», – так пояснив свої дії Тимошенко.

Однак, за чотири дні після оприлюднення журналістського розслідування, Тимошенко змінив свою думку і передав машину за належністю. Окрім того заявив, що передасть на фронт ще три пікапи.

Для того, щоб звільнити Тимошенка з посади не треба було чекати рішення суду. Він заступник – його може легко звільнити керівник. Але Тимошенко «свій» і тому для нього у ЗМІ формували образ прифронтового волонтера, який відправляє автівку туди, де їй і було місце та ще й додає пікапи.

І для контрасту, коли журналісти виявили, що Тимошенко пересувається на дуже дорогому авто і оприлюднили цей факт, згодом редакція наголосила, що правоохоронці відкрили провадження. Тільки їх цікавив не Тимошенко, а той, хто дав доступ журналістам «Української правди» до компрометуючого відео. 

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко кілька місяців пересувався на Porsche Taycan 2021 року випуску вартістю близько $100 тис
Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко кілька місяців пересувався на Porsche Taycan 2021 року випуску вартістю близько $100 тис

Звернення нардепа «Слуги народу» Олега Дунди з вимогою звільнити Тимошенка, в Офісі президента наразі проігнорували. В Україні, на жаль, не працює інститут політичної репутації. Чи міг би в Європі після такого вчинку політик залишитися на посаді? Навіть колишній прем’єр Британії Борис Джонсон подав у відставку після медійного скандалу.

І є другий свіжий автомобільний скандал пов’язаний з мером Чернігова Владиславом Атрошенком. Він асоціюється з командою мера Києва Віталія Кличка («Удар»), з якою в Офісу президента з 2019 року відвертий конфлікт.

Атрошенко, як випливає з матеріалів справи, скористався службовим водієм, щоб перегнати авто своєї дружини за кордон. Крім того, дружина Атрошенка 5 березня виїхала на службовому авто мера Чернігова,  три використовувала машину не за цільовим призначенням, а з бюджету платили кошти за лізинг.  Справу мера Чернігова розглядав Яворівський районний суд Львівської області. Підставою для розгляду став протокол НАЗК.

Як повідомляють ЗМІ, суд заборонив Атрошенку займати посади у місцевому самоврядування упродовж року. Тобто він не може бути мером Чернігова. Звісно, що треба проаналізувати матеріали справи і дочекатися оприлюднення повного тексту рішення суду. Зрозуміло, що воно не набрало законної сили і ще може бути оскаржене в апеляції.

Редакція «Дзеркала тижня» наголошує на тому, що рішення стосовно Атрошенка з’явилося у День місцевого самоврядування й вважає це «символічним і тривожним» з огляду на процеси пов'язані із можливим відкатом від децентралізації.

Автомобільні скандали Атрошенка і Тимошенка. На все воля Банкової фото 1

Дійсно, ситуація вимагає більш детального аналізу не тільки з юридичної точки зору, як з політичної. 

Атрошенко ще влітку наголошував на тому, що його конфлікт з центральною владою, Офісом президента, перш за все, шкодить мешканцям Чернігова. Тоді мера Чернігова не випускали за кордон, аби він міг залучати допомогу для міста. На той час формувалося інформаційне поле, що Атрошенко, ймовірно, державний зрадник. Інформацію поширювали зокрема і ті сайти, які розганяють дуже тенденційні матеріали. Вони писали про те, що Атрошенко через пости на ФБ нібито коригував вогонь.

Автомобільні скандали Атрошенка і Тимошенка. На все воля Банкової фото 2

Атрошенко не просто розміщував відео на своїй сторінці у ФБ, як пишуть на «Багнеті», він ще й виходив під час обстрілів у прямі ефіри, щоб показати західній аудиторії, що відбувається у місті. Так робила більшість мерів, які тримали позиції.

Автомобільні скандали Атрошенка і Тимошенка. На все воля Банкової фото 3

До речі, президент нагородив у березні Атрошенка орденом «За мужність». Але згодом конфлікт між Банковою і командою мера Києва Віталія Кличка знову загострився.

Зокрема і через пункти незламності в столиці. Але проблеми з пунктами незламності виникали і в Дніпрі, та й в інших містах. І дуже часто це відбувалося не з вини мерів. Це, по суті, провал роботи Кабміну, який Банкова перевела суто в політичну площину.

На жаль, політична площина має місце і у процесах відбудови. Рух «Чесно» вивчає ситуацію з відбудовою і спілкується з очільниками різних громад і представниками різних партій. Від одного з очільників  стало відомо, що через те, що він взяв допомогу від команди Кличка для своєї громади, далі ОДА не погодило його виїзд за кордон, аби він міг знайти додаткове фінансування. Тобто відбудову блокують політичні баталії.

Тепер постає питання, за яким принципом обирають політиків, яких треба притягати до відповідальності і хто й на яких умовах отримує додаткові ресурси? 

До прикладу, селищний голова Коцюбинського Сергій Даніш представляє партію «Слуга народу». Це тилове селище, анклав Києва, який, на щастя, не був жодного дня в окупації. 

У квітні місяці Мінсоц повідомив, що Коцюбинському як деокупованій громаді, дали 7 млн грн на допомогу. Завдяки запиту народного депутата Юлії Клименко («Голос») вдалося з’ясувати, що представник «Слуги народу» подав документи і в той же день на отримання цих мільйонів, коли й приймалося рішення. Тобто все з усіма було погоджено блискавично.

Автомобільні скандали Атрошенка і Тимошенка. На все воля Банкової фото 4

Для порівняння Мінсоц дав Ірпеню, який дійсно був окупований і там є масштабні руйнування, у той же день, лише 4,4 млн. Тобто менше, ніж Коцюбинському. Звернення до правоохоронних та антикорорганів не викликало жодної реакції з їхнього боку. 

Єдине, що вселяє надію, це робота НАБУ і САП, які наразі працюють в Одесі, зокрема у справах мера Геннадія Труханова та бізнесмена Бориса Кауфмана. Останній за різних президентів, як повідомляли ЗМІ, знаходив дорогу на Банкову. 

А отже, антикорупційні органи можуть вийти і на вже знайомих нам дійових осіб з Банкової і зробити всіх рівними перед законом.

Відкат від децентралізації й життя у парадигмі «на все воля Банкової» веде до авторитаризму. А це точно не той шлях, за який воюють громадяни цієї держави.

Ірина Федорів, рух «Чесно»

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: