Юрій Михальчишин Політичний діяч

95 років тому радянська влада провела «педагогічну» акцію «Філософський пароплав»

Оце виповнюється 95 років з часу проведення радянською владою профілактично-педагогічної акції під умовною назвою «Філософський пароплав».

Тоді у вересні 1922 року чекістами за ініціативою Леніна було вислано за межі радянської держави понад 160 представників переважно гуманітарної інтелігенції: двома рейсами пароплавів Петроград-Штеттін, рейсом Одеса-Константинополь та поїздами з Москви на Ригу та Берлін.

Серед депортованих – відомі на той час, а ще більше в майбутньому, філософи Бердяєв, Лоський, Булгаков, Трубецькой, соціолог Пітирим Сорокін та інші.

Для невтаємничених – зайвий привід зачудуватися добротою дідуся Леніна та гуманізмом польського ката Дзєржинського.

А от характерна подробиця: після від’їзду з Одеси перших пасажирів «українського списку» харківські чекісти підняли дике виття про неприпустимість інтелектуального посилення зарубіжних центрів української політичної еміграції. Операцію в Україні згорнули.Значить, висилати бєрдяєвих-ільїних для ідейного та духовного підкріплення білогвардійських організацій можна, сорокіних – для запудрювання мізків американцям у Гарварді можна, а українців випускати не можна ніяк?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: