Олександр Кочетков Аналітик, політтехнолог

Проросійські мітинги у Європі: об'єктивна реальність

Мітинги організувалися за не дуже прихованого спонсорства недоімперії
фото: dpa

Любителів Путіна можна блокувати грамотною політикою європейських урядів

У Чехії та Німеччині пройшли досить численні маніфестації на підтримку РФ із вимогою зняття санкцій для зниження цін на енергоносії. А також за припинення постачання Україні зброї.

Так, зрозуміло, ці мітинги організувалися при спонсорстві недоімперії, що не дуже приховується. Але все одно це симптом, який до приємних не віднесеш.

По-перше, настає та сама втома європейців, про яку багато попереджалося. Тому що війна за два кроки від дому – це не те, за чим нормальним людям хотілося б спостерігати якнайдовше.

По-друге, і це важливіше, спрацьовує національний егоїзм, який, на відміну від міжнародної солідарності, значно стабільніший. Мовляв, навіщо європейцям мерзнути через українців?

Проросійські настрої можна усунути грамотною політикою європейських урядів. Наприклад, тим самим чехам слід пояснити, що зняття санкції зміцнить недоімперію у відчутті безкарності. І тоді російські танки на вулицях Праги, як 1968 року, стануть неминучими.

Крім того, необхідно говорити, що зростання цін на енергоносії – це не тільки наслідок санкцій, а й багато в чому наслідки переходу на відновлювану енергетику, що проводиться Європою. Тож знімай санкції з недоімперії, не знімай, але ціни назад вже не повернуться.

Проте не менш важливо, щоб світ бачив наочні позитивні результати своєї підтримки України. Насамперед це наші успіхи на російсько-українських фронтах. Але також і наші здобутки у боротьбі з корупцією, в уніфікації законодавства з Європою, в енергоефективності та багато іншого, за що ми самі безплідно ратуємо вже тридцять років.

Адже Україна бореться з Росією не для того, щоб проникнути в якісь там бюрократичні структури на кшталт ЄС та НАТО, а щоб перетворити себе на сильну та успішну європейську країну. З якою буде вигідно та зручно співпрацювати всьому цивілізованому світу, тим самим Чехії та Німеччині, в тому числі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: