Андрій Парубій Голова Верховної Ради

Хитрощі регіоналів. Для чого вони всілись біля парламентської трибуни?

Підготовча депутатська група прийняла план розсадки депутатів

Підготовча депутатська група прийняла план розсадки депутатів. Згідно запропонованої схеми всі місця навколо трибуни займуть представники від Партії регіонів. Таке рішення створює для регіоналів комфортні умови у випадку необхідності блокування трибуни і майже унеможливлює відповідні дії для опозиційних партій.

Раніше місця в Верховній Раді були розподілені між фракціями таким чином, що всі фракції розміщувались по різних сторонах залу, тобто були однаково наближені та віддалені від трибуни. В новому парламенті влада вирішила вчинити по-іншому. Це свідчення того, що Партія регіонів просто провокує Верховну Раду сьомого скликання на протистояння. Не виникає сумніву, що у випадку коли вони взяли всі місця біля трибуни, це було зроблено з однією ціллю – для того, щоб був швидший доступ для блокування парламентської трибуни. Їхні дії суперечать не тільки логіці, але й традиції Верховної Ради. Партія регіонів планує вирішувати питань не шляхом інтелектуальної дискусії, а шляхом «проламування» тих чи інших питань.

Опозиція була відсутня у момент прийняття рішення про розсадку депутатів не тому, що опозиціонерів не цікавить це питання. Ми чітко заявили: поки не буде проголосоване питання про особисте голосування, ми не беремо участь в підготовчій групі. Якщо не буде створений механізм дотримання Конституції в залі, то ця Верховна Рада дуже швидко перетвориться в машинну для голосування побажань, що надходитимуть з адміністрації президента. Це принципова позиція. Кнопкодавство робить Україну посміховиськом на весь світ.

Якщо Партія регіонів вирішила питання розсадки таким чином, то це намагання перетворити Верховну Раду в механізм для прийняття силових рішень. Жоден закон з тих, які пропихались в Раду Партією регіонів: ні «харківські угоди», ні «мовні закони» не могли би бути прийняті в принципі, якби була дотримана пряма норма закону про особисте голосування. Велика ганьба для парламенту, який шляхом натискання одним депутатом десяти-дванадцяти кнопок приймає фундаментальне для країни рішення.

Сама ж підготовча група взагалі має сумнівне представництво. Калєтнік і Жванія до кінця не довели, що мають право представляти депутатів, тому ми вважаємо, що ця група займається окозамилюванням, імітацією роботи і ухиляється від важливих питань. Ми будемо відстоювати свою позицію, прийдемо в зал 12-го числа і коли побачимо, що там порушується Конституція, ми будемо зупиняти порушення закону всіма доступними способами.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: