Сергій Гайдай Політтехнолог

Януковичу потрібен переворот. Терміново

Щоб виграти вибори в 2015 році Віктору Януковичу доведеться здійснити кардинальні кроки, а не тільки змінити якісь персоналії в уряді.

Щоб виграти вибори в 2015 році Віктору Януковичу доведеться здійснити кардинальні кроки, а не тільки змінити якісь персоналії в уряді. Наразі я не бачу осіб, які могли б бути новими в уряді і спричинити позитивний вплив на наступні вибори. Президенту потрібно провести внутрішню люстрацію: скорочення всієї вертикалі влади на 30-50%, вичистка всіх найбільш відомих і одіозних корупціонерів. Такі дії могли б дати якийсь шанс Януковичу і надалі залишатися президентом, але при цій системі це не можливо.

Сама система влади тримається на корупційних зв’язках і це - природа цієї системи. Зараз у владу йдуть для реалізації корупційних схем. Я не бачив серйозних антикорупційних дій з боку влади. Були поодинокі випадки при владі Ющенка, тоді було декілька гучних справ, але це не системно. Треба провести системну вичистку корупціонерів з влади, а для цього треба пустити 90% чиновників всіх прошарків, від обласних до районних під слідство. Це мав би бути внутрішній переворот, внутрішня люстрація. Мав би бути комітет недоторканих фігур, яких Янукович залишив би при собі контролюючи силові відомства і Кабмін, а всі інші мали б піти. Я думаю це ще повинен був зробити Ющенко в 2004 році, обновити своє оточення на 80%, замість цього він всіх залишив, вони почали конкурувати між собою, ділити портфелі, розв’язали війни і реальних змін не відбулося. Те саме відбувається зараз. Якщо Янукович змінить міністрів, то це йому не допоможе в перспективі 2015 року.

Невдоволення президентом зростає, це означає, що кількість людей, які за нього голосують зменшується. Проценти – це лише співвідношення того, скільки проголосувало на даний момент з тих, хто прийшов на виборчі дільниці. Зменшується саме кількість електорату, які голосують за Партію регіонів і діючого президента.

Не від політичної реклами, не від PR-кампанії, а саме від конкретних дій, конкретних кроків, вчинків, подій буде залежати доля Януковича. Тут нема ніяких чудес, так у всіх політиків в світі. Віктору Януковичу буде складно виграти вибори, але без кардинальних кроків шанси ще сумнівніші.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: