Вадим Денисенко Журналіст, бізнесмен

Газ за рублі. Росія намагається врятувати власну економіку

Путін вважає, що все ще може виграти час для перегрупування власних сил
фото з відкритих джерел

Європа має велику спокусу погодитись на умови Кремля

Рішення Путіна про переведення розрахунків за газ в рублі, на жаль – сильний хід РФ. І, судячи з усього, європейці погодяться на це.

Що відбулося?

Росіяни скопіювали рішення саудитів, які вирішили частину своїх газових контрактів перевести з долара в юані.

Путін запропонував ЄС весь газ купувати в рублях. Тепер європейці мають продавати таке потрібне в нинішніх умовах росіянам євро і купувати за нього рублі. І це буде робитися через російські банки. Обсяги наступного року, щонайменше 400 млрд євро, виходячи з нинішніх цін на газ. Відмовитися від російського газу ЄС в 2022-23 рр.. просто не може.

Чи можна замінити росіян?

Теоретично, в перспективі 3-4 років можна різко зменшити (більше ніж на половину) обсяги споживання російського газу. Це прекрасно розуміють в Кремлі і зараз вони пішли ва-банк. Логіка Путіна дуже проста: треба виграти економічний і політичний бій зараз. А з тим, що буде потім, розберемося потім.

Логіка росіян проста – є дві країни, які можуть посунути РФ на цьому ринку – Саудівська Аравія та Іран. На саудівському фронті США поки програють. Іранська угода блокується Ізраїлем за підтримки Німеччини.

В цій грі Путін вважає, що треба виграти час. А потім Україна вийде з політичної моди. А він переграє всіх, бо в нього є енергоресурси.

І що насправді, найгірше для нас, своїм рішенням він не просто укріпив рубль. Він, судячи з усього, скоригував, падіння ВВП Росії в тому році.

Єдиний вагомий удар, який може нанести по ньому Захід – нафтове ембарго. Це ключова битва для Вашингтона і для Москви. Якщо Байден доб‘ється нафтового ембарго, це означатиме різке падіння економіки РФ. Якщо ні – Путін матиме потужний запас економічноі стабільності. А США різко ослаблять свій вплив у світі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: