Віктор Андрусів Політичний та громадський діяч

Путін повторює шлях сумнозівсного російського імператора

Портрет Миколи Першого
художник Франц Крюгер, 1852

Микола Перший є автором ідеології «православие, самодержавие, народность»

Мало хто знає, що улюбленим імператором Путіна є Микола Першого.

Воно і очевидно, бо дуже багато схожості між їх особистостями. Микола Перший виглядав дуже слабким кандидатом на фоні свого брата Костянтина, відомого воїна та генерала. Він особливо й не прагнув влади, вважаючи її тягарем. З молодості нічим особливо не вирізнявся. Зрештою, його коронація співпала з повстанням декабристів.

Але цей непримітний імператор виявився на диво ефективним. Він подавив повстання декабристів. І пізніше, почав подавляти повстання по всій Європі, а саме польське та угорське. Він отримав назву «Європейського жандарма».

Він також є засновником таємної поліції, завданням якої було охороняти трон і боротися з будь-якими проявами опозиційності. Нікого не нагадує з його маніакальним бажанням мочити «кольорові революції»?

Микола Перший є автором ідеології «православие, самодержавие, народность», суть якої полягала в «унікальності» російського народу, якому не можуть бути притаманні революційні погляди і демократія. Знайома концепція? А то.

Однак, цікавить нас не особа Миколи Першого, а його кінець. Не зважаючи на досить успішне правління і значні перемоги на міжнародному фронті – закінчив він однією з найганебніших поразок російської армії – Кримською війною. Не вірно оцінивши сили він вліз в Кримську війну, яка стала фактично фіаско всіх його починань. Та, ще цікавіше інше – він не дожив до кінця війни. В цій історії, я просто вражений масштабом співпадінь.

І думаю, що Путін просто не може не наслідувати свого кумира в частині померти ще протягом війни. Так, що це мій прогноз. Можете запам’ятати цей текст...

Читайте також: Навіщо Путін приміряє образ Петра Першого?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: