Віктор Шлінчак Голова правління Інституту світової політики. Засновник «Главкома»

Адекватный ответ г-ну Рогозину и другим «друзьям» Украины

Сегодня в Киеве открылся Первый Форум Украина-Россия-НАТО. В нем участвуют ведущие эксперты Украины, России, Великобритании и других стран, специализирующиеся на проблемах безопасности.

Сегодня в Киеве открылся Первый Форум Украина-Россия-НАТО. В нем участвуют ведущие эксперты Украины, России, Великобритании и других стран, специализирующиеся на проблемах безопасности. А это значит, что вопрос дальнейшего эффективного сотрудничества и Украины, и России с НАТО - остается интересным для всех сторон.

Несмотря, что идея проведения Форума возникла еще полгода назад, его официальное открытие странным образом совпало с достаточно недвузначными заявлениями постпреда России в НАТО Дмитрия Рогозина, известного своими частыми антиукраинскими выпадами. На сей раз Рогозин заявил, что «отказ Украины от вступления в НАТО (Украина, как известно, заявила о внеблоковом статусе - Авт.) - это наша победа, не моя – Дмитрия Олеговича Рогозина, не только РФ… Наша – под этим я понимаю и украинских патриотов, которые выступали против интеграции Украины в НАТО».

Что, ж, пускай Дмитрий Олегович тешится...

Большинство авторитетных экспертов, выступающих сегодня на Форуме, были однозначны: Украине, как и России, не по силам в одиночку противостоять тем вызовам, которые в плане безопасности сегодня стоят перед глобальным миром. Поэтому сотрудничество с НАТО и Россией, НАТО и Украиной должно продолжаться, несмотря на отдельные политические заявления отдельных политиков. И оно продолжается. Причем, Россия имеет даже больше общих проектов с НАТО, чем Украина.

Хочу здесь также предоставить свой краткий спич на открытии Форума. Кто со мной согласен - не согласен - жду живого обсуждения:

Шановні колеги!

Від імені Інституту світової політики дозвольте привітати вас у столиці України!

Перш за все хочу висловити вдячність усім учасникам Форуму, які зголосилися взяти участь у його роботі, а також партнерам Інституту - Московському Центру Карнегі та Центрам інформації НАТО в Україні та Росії.

Я щиро переконаний, що в процесі дискусій може народитися чимало ідей, які в подальшому будуть використані як офіційним Києвом, так і офіційною Москвою для більш тісної взаємодії з НАТО. Це стосується як окремих проектів, так і системної роботи. Адже на даному етапі поглиблення такої співпраці відповідає національнім інтересам обох країн. Це відповідає і інтересам НАТО.

НАТО теж зацікавлене в більш точному визначенні нових можливих форм взаємодії з Україною та Росією. І це не є секретом. Підтримка громадських організацій та експертних груп у цьому питанні – надзвичайно важлива.

Перший Форум Україна-Росія-НАТО – це спроба спочатку на експертному рівні напрацювати пропозицій щодо нових підходів для взаємодії урядів України та Росії з НАТО. Наступним кроком – вочевидь – має стати проведення подібного Форуму на офіційному рівні, з більш широким, в тому числі політичним, представництвом. Впевнений, ми до цього прийдемо уже в найближчій перспективі.

Шановні колеги!

Вважаю, що проведення нинішнього Форуму у форматі трикутника Україна-Росія-НАТО – це також адекватна відповідь на останні гучні заяви окремих одіозних осіб, які досі вважають, що зближення України з НАТО – це дружба проти Росії.

На мою думку, так можуть говорити тільки ті люди, які досі залишилися жити у епоху «холодної війти», користуються агітаційними матеріалами минулого століття і не думають про майбутнє.

І хоч «холодна війна» між Сходом і Заходом уже в далекому минулому, багато хто досі сприймає НАТО як ворожий блок, не розуміючи ступінь нових загроз і нових ризиків безпеки, які чи не щороку виникають у глобалізованому світі.

Перед цими викликами або можна капітулювати поодинці, або спробувати вирішувати питання разом.

Насамкінець хотів би процитувати слова президента Рузвельта, який ще в тридцятих роках минулого століття сказав: «Запам’ятайте: де б не був порушений мир, мир всюди опиняється під загрозою». Це означає, що безпекові виклики, які стоять сьогодні перед світом, і які не будуть наштовхуватися на відсіч, можуть стати хронічними хворобами. Давайте будемо думати, як боротися з цими хворобами, а не один з одним!

Дякую за увагу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: