Віктор Таран Політолог, голова Центру «Ейдос»

США більше не вірять на слово. Зеленський отримав від Байдена домашнє завдання

Це був просто робочий візит. Американці свідомо опустили рівень до найнижчого із можливих
Фото: Reuters

Зеленський був незадоволений, збентежений і по-своєму трохи злий

«Зустріч була у нормальній, продуктивній, не в постійно сонячній атмосфері. Але в такій чоловічій розмові. Хмари не те, що виходили. Просто немає часу відволікатися на сонце. Треба діяти і йти вперед. Думаю, енергії України вистачає на те, щоб трішечки всіх штовхати вперед», – зазначив Володимир Зеленський після зустрічі з Джо Байденом.

Я не знаю, чи була хімія в цих словах. Але склалося враження, що Зеленський був незадоволений, збентежений і по-своєму трохи злий. Було видно, що розмова між ним та Байденом дійсно пройшла на підвищених тонах, як анонсував Арахамія. Але цей тон використовував явно не Володимир Олександрович.

Судячи з підписаних меморандумів і заяв, Зеленський та Україна отримали на 1 вересня домашнє завдання. Персонально для нього і для України. Що він має зробити, аби через рік, коли Байден приїде в Україну, атмосфера та «хімія» були зовсім іншими.

Навіть гірше. Це було повторення того домашнього завдання, яке Україна отримала торік від МВФ. Тобто замість того, аби розмовляти з американцями про нові проривні напрямки роботи, нам вкотре нагадали про наші обіцянки минулорічної давнини. Це знаєте, як виклик до директора школи, в кабінеті якого вам розказують, що ви маєте зробити минулорічне домашнє завдання.

Тепер головне не втратити цей шанс і плідно попрацювати, аби через рік настрій під час спільного виходу до журналістів у Байдена та Зеленського був кращим.

Розмова між президентами тривала дві години. Але не можна однозначно сказати чи це досягнення, чи поразка. По-перше, ми не знаємо про що вони говорили. По-друге, ми не знаємо, яким буде результат. Бо розмовляти і слухати – це один процес. А почути і реалізувати почуте – зовсім інший.

Судячи з інсайдів із відкритих джерел, розмова була важка і непроста. Байдену було про що нагадати Зеленському. Це і провалені реформи, і кримінальні справи проти свого сина, і про загравання з Китаєм. Обговорювали як ситуацію з Росією, так і проросійське оточенням. Згадали Коломойського та Єрмака. Власне розмова на ці теми чітко дала сигнал, чому Україна досі не в НАТО. Найближчі пів року ми з вами побачимо чи дослухався Зеленський до зауважень Білого дому.

Перед тим, як робити висновки з візиту, маємо проаналізувати те, як він відбувався. По-перше, це був просто робочий візит. Американці свідомо опустили рівень до найнижчого із можливих. Згідно дипломатичного протоколу, статус цього візиту апріорі передбачав, що не будуть підписувати жодних вагомих документів. В аеропорту делегацію зустрічали клерки з Держдепартаменту та відставний генерал пожежної служби. Ще один сигнал – як завершилась нарада президентів. У кінці зустрічі не було офіційного виходу президентів до преси. Інколи мені здавалось, що до нас ставляться, як до нерадивих дітей, які приїхали в гості без дорослих. У мене таке демонстративне ставлення до делегації викликало багато суперечливих емоцій. Але з іншого боку, я розумів, що ми, мабуть, заслужили таке ставлення через інфантильну поведінку влади, емоційні заяви оточення Зеленського і звісно – загравання із Китаєм.

Щодо підписаних документів.

Аналізувати меморандум не бачу сенсу. За останні два роки Зеленський привіз із Оману, ОАЕ, Британії та США меморандумів на загальну суму майже $50 млрд. Поки жодний з них не втілили у життя і Україна не отримала ні центу. Зачекаємо.

Спільна політична заява США та України – без сюрпризів. Зважена заява у позитивній тональності для нас. У ній не було ні перемог, у вигляді ПДЧ для України, ні відвертих зрад, зокрема щодо «Північного потоку-2». Водночас є багато реальних кроків:

1. Відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства.

2. Подальша військова підтримка України на суму $60 млн, яка піде на закупівлю «Джавелінів».

3. Низка ініціатив із подолання кліматичної кризи та енергетичної безпеки України.

5. Допомога у боротьбі з Covid-19 на $12,8 млн і тимчасово переселеним особам на $45 млн.

І все.

Ні тематики ПП-2, ні наповнення анонсованого ними з Німеччиною енергетичного фонду, ні стратегічного партнерства у військовій сфері, ні реальних протидій російській агресії.

Офіс президента подає як «перемогу» те, що у документі не згадали про Мінські домовленості. Але тут вони лукавлять. По-перше, США не є учасником Мінського процесу. По-друге, за всі попередні роки у жодній спільній американо-українській угоді Мінські домовленості також не згадували. Тож це підміна суті формою. Розумію, що Офісу президента на фоні відсутності реальних досягнень потрібно хоч якусь «перемогу» знайти. Навіть, якщо вона «висмоктана з пальця», яким прессекретар президента торкається шпилю монумента Джорджа Вашингтона.


Загалом, США ще раз підтвердили свою підтримку Україні як в боротьбі проти окупанта, так і в боротьбі за зміни всередині. Хочете більше? Ну тоді дійде за принципом більше для більшого.

Аналізуємо заяву і бачимо конкретні пункти, які дають відповідь на питання «що нам треба робити, щоб збільшити підтримку з боку США?»:

• Прийняти закон про реформу Служби безпеки.

• Завершити розпочату судову реформу.

• Завершити конкурс та обрання нового голови Спеціальної антикорупційної прокуратури.

• Прийняти законопроєкт про порядок обрання директора НАБУ.

• Законодавчо посилити відповідальність за дискримінацію (права ЛГБТ).

• Завершити реформу корпоративного управління.

• Прийняти закон про перевірку інвестицій. Це фактично має стати інструментом захисту від прихованих гібридних інвестицій з боку Китаю, Росії та інших ворогів США.

Ну і не офіційно Зеленському знову натякнули, що потрібно почати боротися з олігархами. Зокрема, з Ігорем Коломойським.

Які висновки можна зробити по завершенню головної частини візиту? Що отримала Україна? Кредити, гуманітарка, кліматичні гроші і повторення домашнього завдання від МВФ. Це точно не те на що ми сподівались від цієї поїздки. Як то кажуть, для Зеленського – це дуже багато, а для України – неймовірно мало.

З іншого боку, вперше за багато часу україно-американські відносини вийшли на рівень конкретних пропозицій. Американці чітко продемонстрували, що не вірять більше словам і обіцянкам. Вони довіряють виключно конкретним справам і виконанню конкретних пунктів, на які чітко вказали на найближчий рік.

Гарна новина для України – якщо ми його виконаємо, то через рік візит Байдена до України відбудеться в абсолютно іншій атмосфері та з іншими результатами.

Все це реально зробити протягом шести місяців. І у цих кроках опозиція допоможе монобільшості. Головне, щоб було бажання у Зеленського. А от чи буде? Бо слухати і чути – різні речі. Якщо почує і почне реальні зміни – це шанс для країни вийти на принципово інший рівень розвитку. Мати кращі результати при наступних дипломатичних контактах, народивши реальну, а не задекларовану геополітичну суб'єктивність.

Якщо ж ні – тоді американці поставлять остаточний хрест. Ні, не на країні. На Зеленському.

І чекатимуть нового президента, який буде здатний вести з ними дорослу політику, що будується на принципах і здоровому прагматизмі.

Що обере Офіс президента? Це українці та американці побачать дуже скоро. Вже найближчими парламентськими тижнями.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: