Юрій Федоренко Експерт з питань суспільної комунікації

Відсоток надії. Чи готові російські лікарні до піку епідемії Covid-19

Коронавірус у Росії: самохвалебні заяви Кремля про «могутність» та «повну спроможність» виглядають досить комічно

На тлі епідемії коронавірусу загострюються всі проблеми російської медицини

Незважаючи на постійні публічні виступи глашатаїв Кремля та особисто Путіна про те, що Росія готова до будь яких викликів та спроможна подолати будь які труднощі, справжній стан спроможності протидії російської медицини поширенню коронавірусної інфекції дуже далекий від ідеального.

Наприкінці березня Міністерство охорони здоров'я РФ випустило наказ № 198н «Про тимчасовий порядок організації роботи медичних організацій з метою реалізації заходів щодо профілактики та зниження ризиків поширення нової коронавірусної інфекції COVID-19». У ньому перераховувалися конкретні заходи, які повинні були забезпечити керівники облздравів і клінік по всій країні. Серед іншого - забезпечити готовність до прийому пацієнтів з симптомами ГРВІ та можливість відразу взяти у них аналізи на наявність коронавірусної інфекції, а також забезпечити всіх працівників засобами індивідуального захисту та витратними матеріалами для лабораторних досліджень. Медичні профогляди і диспансеризації наказали припинити, а також розглянути можливість перенесення планової допомоги, в тому числі в стаціонарах.

Але, за інформацією неупереджених джерел, є серйозні проблеми, з якими зіткнулася російська система охорони здоров'я. У лікарнях не вистачає масок, рукавичок, антисептиків. Їх доводиться робити або купувати самим. Керівництво медичних закладів під загрозою звільнення наказує співробітникам самим шити маски з марлі. "Ми не Китай, у нас нічого немає", - стандартна відповідь керівництва своїм підлеглим. Про таку ж ситуацію з масками розповідають медики з Москви, Калінінграда, Петербурга, Ленінградської області та інших регіонів. Найчастіше медсестри і навіть лікарі змушені шити або купувати маски на свої гроші. «Респіраторами нас не забезпечили. Пощастило, що незадовго до початку пандемії ми за свої гроші купили собі респіратори з метою захисту від туберкульозу», - розповів лікар, який працює в лікарні в Ставропольському краї.

Бракує і спеціальних захисних костюмів для роботи з пацієнтами, у яких спостерігаються симптоми коронавирусной інфекції. Більшість медиків підкреслюють, що в їхніх лікарнях таких костюмів просто немає. «У нас звичайні стерильні халати і прості маски. Решту ми бачимо тільки по телевізору. Немає нічого, що має бути. На самому місцевому рівні в лікарнях виходить так, що лікарі надягають просто те, що є», - скаржаться лікарі з Тюменської області.

Частина співробітників, що працюють в лікарнях, де лежать росіяни з підтвердженою коронавірусною інфекцією, розповіли, що костюми і маски у них є, але персонал все одно знаходиться в зоні ризику через їх низьку якість. За іх словами, маски не прилягають до обличчя і не закривають його повністю. Лікарі також розповіли, що просто закупити маски та інші засоби захисту не виходить через обмеженість бюджетів лікарень і різкого підвищення цін у зв'язку з дефіцитом. В результаті головні лікарі просять працівників заощаджувати маски і міняти їх рідше покладених двох годин. Дезінфікувати маски лікарі теж найчастіше змушені самі. Деякі вимушено носять одну маску по кілька днів.

У багатьох лікарнях немає тестів на коронавірус для пацієнтів. Лікарів теж майже не тестують Лікарі з більшості лікарень, де вже стикалися з коронавірусними пацієнтами, розповіли, що ніяких спеціальних заходів захисту не робиться, поки аналіз не підтвердить коронавірусна симптоматика. Попередньо лікарі оглядають пацієнтів з температурою та іншими симптомами в звичайних марлевих пов'язках.

В аналогічній ситуації перебувають і інші пацієнти. В інфекційних відділеннях лежать тільки підтверджені випадки коронавируса. Пацієнти з вірусними пневмоніями, атиповими пневмоніями і ГРВІ, у яких немає в анамнезі поїздок в зарубіжні країни, лежать в основному в терапевтичному корпусі до тих пір, поки не підтвердиться коронавірусна інфекція. При цьому після таких контактів лікарів та інших пацієнтів часто ніхто не ізолює. Лікарів і персонал не перевіряють, поки немає симптомів.

Медики відзначають, що така ситуація викликана браком персоналу і дефіцитом самих експрес-тестів - в більшості регіональних лікарень їх просто немає. Лікарка з Тюменської області розповіла, що лікарі з її лікарні можуть взяти тільки мазки, але на аналіз їх потрібно відправляти в Тюмень. «Їх не відразу відправляють в місто, потім їх відвозять, але нікому не відомо, через скільки днів роблять аналізи. Нам доводиться відпускати пацієнтів з карантину без результатів аналізів після закінчення 14 днів», - додала вона.

Навіть медики, які безпосередньо займаються проведенням тестів на коронавірус, стикаються з браком захисних засобів. Із засобів індивідуального захисту вони забезпечені стандартними одноразовими хірургічними комплектами (тканинні бахіли, халат, шапочка, маска) і рукавичками. Цей набір цілком придатний для виділення збудника зі звичайного біологічного матеріалу. Але шия, очі, нижня частина ніг не захищені. Крім того, приблизно третина співробітників лабораторій, через надходження потенційно заражених зразків взяла відпустку без утримання. Ще третина не погодилася працювати з такими зразками. На працівників, які залишилися покладена вся звичайна робота лабораторії. Тепер біологи працюють без вихідних як мінімум по 13 годин на день.

Є проблеми, пов'язані з плановим прийомом. У багатьох лікарнях його не скоротили. Через це навантаження на медпрацівників серйозно зросло. Співробітник приватної стоматологічної клініки в одному з регіонів Росії розповів, що плановий прийом у них не тільки залишили, але і стали оформляти кожен випадок як «гострий біль», щоб не втрачати пацієнтів. Ще один медик повідомив, що в його медустанові профогляди і диспансеризації скасували тільки формально, а насправді до кабінетів стоять у черзі по 80-90 чоловік.

Працівники швидкої допомоги відмічають різке зростання викликів і великій кількості «нервових дзвінків» - від пацієнтів з ГРВІ, психогенним кашлем, психічними загостреннями і так далі. Всі ті, хто раніше приходили з неявними симптомами в поліклініки до дільничних лікарів, тепер відразу звертаються до швидкої і просять зробити їм тест на коронавірус на дому.

У лікарнях велика нестача кадрів. Лікарів готують «про запас». Вони повинні будуть допомагати інфекціоністам і терапевтам. Медсестри і санітарки працюють на півтори - дві ставки. Лікарів викликають з відпусток або не відпускають в них. Крім того, у багатьох лікарнях зараз відкриваються окремі корпуси і відділення під потенційних коронавірусних пацієнтів, але штат клінік не поповнюється. А значить, навантаження на співробітників додатково зростає.

Лікар, який працює в Новокузнецьку, підкреслює, що і без коронавірусу навантаження на лікарів було високим через брак середнього і молодшого медперсоналу: «Після того прекрасного фінта вухами у нашого уряду, завдяки якому наших санітарочек перевели в розряд прибиральників, щоб не платити гроші, а вони виконують великий кластер роботи. Вони просто не підуть у вогнище [інфекції] працювати. І правильно зроблять. Відділення - це єдиний механізм. Лікар може виконати всю роботу за медсестру, медсестра - за санітарку. І ми так і будемо робити. Але чи вийде з цього те, що хочемо ми побачити, - налагоджений механізм, який, як парасолька, прикрив суспільство? Навряд чи. У нас зараз ходить невеликий афоризм: "Чим відрізняється герой від ветерана? Другий буде з сумом згадувати першого, випиваючи за його упокій "».

Ординатори московських лікарень кажуть, що їм запропонували повноцінну роботу в інфекційних відділеннях: анестезіологами-реаніматологами, пульмонологами, терапевтами та інфекціоністами. «У нас було зібрання, і сказали, що відправлять працювати. І натякнули, що якщо не погодимося, то це все одно буде, але вже безкоштовно і як практика», - розповів один з ординаторів.

Частина медиків підкреслюють: в деяких лікарнях ситуація настільки погана, що на піку епідемії для важких пацієнтів «не має принципової різниці», де лікуватися - вдома чи в лікарні.

Означені факти не є поодинокими, а носять системний характер. В цілому, більшість лікарів відзначають, що на тлі епідемії коронавірусу загострюються всі проблеми російської медицини. Тому самохвалебні заяви Кремля про «могутність» та «повну спроможність» виглядають досить комічно. І, мабуть, було б справді смішно, якби мова не йшла про людські життя!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: