Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Прихильниця Московської церкви з вилами напала на вірянку Київського патріархату

Традиційна російсько-імперська риторика: згадайте заяви очільників МП, що Росія «ни на кого не нападала»

Зло не перемагається злом, але як написано: «Перемагай зло добром!»

Ще раз - про насильство у справах віри

Останні кілька років Московська патріархія та кремлівська пропаганда педалюють тему «захвата храмов канонической Церкви на Украине». Технологія та сама, що і для виправдання своєї агресії в Грузії, в Криму, на Донбасі, в Сирії - «ми - жертви агресії, ми лише захищаємося».

Це - традиційна російсько-імперська риторика: згадайте заяви очільників МП, що Росія «ни на кого не нападала». І отак мабуть, «виключно обороняючись», підкорила собі краї на обширах від Польщі та Фінляндії - до Кореї та Японії, від Закавказзя і Середньої Азії - до Норвегії та Аляски...

Київський Патріархат не раз, і не двічі, а багато разів заявляв про неприйнятність насильства і примусу в питаннях приналежності громад до того чи іншого патріархату, засуджував провокаційні заклики. Також багато разів із засудженням виступала держава - від рівня місцевих адміністрацій, і аж до урядовців та особисто Президента. Не підтримує закликів до насильства і жодна політична партія чи громадська організація (хіба що час від часу тиражують провокаційні заяви епатажні маргінали - цілком ймовірно не без спонукання ззовні).

Тобто, з української сторони НІХТО не підтримує і не пропагує не те, що дій, але навіть ідей чи закликів до силового вирішення релігійних питань.

Натомість, з боку МП і Кремля, так само, як і їхніх сателітів в Україні, лише й чути: «захоплення, насильство, кровопролиття...»

При чому ЖОДНОГО РАЗУ офіційно з тієї сторони не було засуджено насильство і примус, які чиняться на користь МП. Чи робив Синод МП заяви про порушення прав віруючих у окупованих Криму і Донбасі? Чи засуджував дії окупантів? Чи було опубліковано ХОЧ ОДНУ офіційну заяву, звернену від керівництва МП до СВОЇХ послідовників із засудженням силових дій щодо тих, хто не належить до МП?

Чи попросив хтось вибачення за здійснені в минулому вірними й духовенством МП фізичні напади на Патріарха Філарета? Чи й досі пишаються зробленим у Донецьку, Маріуполі, Одесі? Чи було засуджено ту роль, яку керівництво МП відіграло, інспірувавши події «чорного вівторка» 18 липня 1995 р., коли спецпідрозділи міліції напали на похоронну процесію Патріарха Володимира?

Поки що лише від окремих свідомих ієрархів та священиків МП можна було почути і слова осудження насильства, і слова примиренння «прощаємо і просимо простити». Але не від керівництва... Яке, здається, забуло власні постанови про осудження «політичного православ‘я», і те, з чим мало би боротися - саме цей рух і очолило.

От і тепер, напередодні важливих подій щодо Томосу, все частіше чути від МП- та кремлівських джерел заяви про насильство, кровопролиття, напади, які нібито хтось готує проти їхніх прихильників.

Але сАме МП вимагає видворити Екзархів Вселенського Патріарха та влаштовує демонстрації під місцем їхнього перебування. Саме з Лаври збирають зі своїх парафій мільйонні кошти на оплату «тітушок». Навчена своїми поводирями ненависті до «розкольників» жінка - з вилами в руках напала на вірянку Київського Патріархату (про що пише Аліна Дубовська ) ...

Кремль та його послідовники зараз відчайдушно хочуть отримати привід до розширення агресії проти України. Але ми всі це розуміємо, тому викриваємо і засуджуємо провокаторів. А всіх прихильників наших просимо: зберігаймо тверезий розум і емоційну витримку! Бо знаємо, що зло не перемагається злом, але як написано: «Перемагай зло добром!»

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: