Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Що відбувається навколо зустрічі президента з єпископатом Московського патріархату?

Петро Порошенко

Ситуація перебуває в розвитку і чим завершиться демарш - можна буде сказати лише згодом

1. Не треба забувати, що Росія воює проти України, а тому Глава держави - повинен перебувати під особливою охороною. Отже його пріоритет - визначати місце для проведення зустрічі.

2. Дотепер відбулися зустрічі Петра Порошенка з єпископатами УПЦ КП та УАПЦ. Тож зустріч з єпископатом МПвУ - логічне продовження цього ряду.

3. Проведення зустрічі НЕ НА ТЕРИТОРІЇ ЛАВРИ передбачалося як основна можливість. Однак пов‘язаний з депутатом Новінським канцлер МПвУ митр. Антоній Паканич спеціально розсилає запрошення на зустріч У ЛАВРІ, хоча це місце на момент розсилки листа НЕ БУЛО ПОГОДЖЕНЕ - щоби примусити Главу держави слідувати їхнім умовам. Відповідний лист «зливається» у ЗМІ.

4. В таких умовах питання місця проведення зустрічі стає все більш принциповим.

5. Бачачи, що Президента не змогли примусити, керівники Митрополії вирішили на час, коли мала би розпочатися зустріч єпископату МПвУ з Петром Порошенком в Українському домі - оголошують проведення Собору єпископів. Зауважу, що його проведення НІЯК НЕ АНОНСУВАЛОСЯ. Виглядає так, що єдина причина раптового скликання Собору - те, що за Статутом участь в ньому для архієреїв є обов‘язковою. Тож Собор - просто метод утримувати єпископів у Лаврі та не дати їм можливість самостійно поїхати до Президента.

6. Демонстративний демарш керівництва МПвУ покликаний продемонструвати всім, що воно, відчуваючи за собою «плече Москви» - відверто зневажає не просто Петра Порошенка, а Президента України і в його особі - державу, Главою якої він є.

7. Ситуація перебуває в розвитку і чим завершиться демарш - можна буде сказати лише згодом.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: