У Держкіно пояснили, чому голлівудські зірки не поспішають їхати зніматися в Україну

У Держкіно пояснили, чому голлівудські зірки не поспішають їхати зніматися в Україну
Українська кіноіндустрія поки не має коштів, щоб будувати великі студії, - Іллєнко

Голлівудські зірки приїдуть зніматися в Україну тоді, коли приїдуть потужні кіновиробники знімати кіно, - Іллєнко

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко вважає, що голлівудські зірки не поспішають їхати на зйомки до України тому, що спочатку до нас повинні приїхати потужні іноземні кіновиробники. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За словами Іллєнка, в української кіноіндустрії недостатньо економічного потенціалу, щоб будувати великі студії, проводити за приватні кошти навчання персоналу, відправляти людей кудись на тренінги, тощо.

«Ми давно говоримо про, так звані, кеш-рібейти, тобто субсидії у вигляді повернення частини використаних коштів іноземним виробникам, які будуть приходити сюди знімати. Саме ці іноземні виробники можуть створювати тут серйозні виробничі потужності», - вважає Іллєнко.

Голова Держкіно говорить, що таким шляхом пішли, наприклад, Чехія, Польща, Болгарія, Румунія, Угорщина.

«До прикладу, фільм «300 спартанців» був знятий в Болгарії на колишній студії Boyana, що була для цього повністю реставрована. Там потім зняли ще кілька великих блокбастерів», - каже Іллєнко.

Голова Держкіно зауважив, що більшість великих кіновиробників давно знімає не у Каліфорнії, а в країнах, де є дешевші ресурси.

«З тих, хто працює на таких проектах, лише ключові фахівці є іноземцями, а всі інші – місцеві. Працюючи на лідерів виробництва, вони проходять певну підготовку і таким чином навчаються та отримують грандіозний виробничий досвід. А потім вони можуть працювати вже і на локальних проектах, використовуючи цей досвід, знання та вміння на майданчиках свого кінематографа», - говорить Іллєнко. І додає, що поки у нас не працюють кеш-рібейти, у нас цього поки нема.

Хоча, на думку голови Держкіно, з виділеного на кіновиробництво мільярда гривень цілком достатньо спрямувати, наприклад, 300 млн саме на це.

«Якщо б це сталося, повірте, у нас іноземці знімали б на порядок більше, ніж наразі. Зараз теж знімають, але це поки винятки з правил. Всі європейські, і не тільки країни вже запровадили кеш-рібейти чи податкові бонуси. У цілому світі ведеться конкуренція між державами за залучення кіновиробництва. Бо це пряма інвестиція: кошти, що привозять іноземні виробники, витрачаються не тільки на кіноіндустрію, а й на всі суміжні галузі: від готельно-ресторанної до сфери продажу сувенірної продукції. А головне – це сприяє популяризації країни в глобальному вимірі», - зазначає Іллєнко.

Голова Держкіно згадав, що у нас був такий хайп, коли приїхав Жан Рено зніматися в нашому фільмі!

«Це при тому, що Жан Рено – зірка 90-х. А уявіть собі, якщо б до нас регулярно приїжджали на зйомки сучасні суперзірки Голлівуду. Це дуже позитивно впливає на імідж країни», - наголошує Іллєнко.

А для того, щоб почали працювати кеш-рібейти, на думку Іллєнка, треба  просто виконувати закон (Закон України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», ухвалений у березні 2017 року). І тут же уточнює, що поки, на жаль, це неможливо.

«Бо для того, щоб його виконувати треба ще ухвалити зміни до Бюджетного кодексу. Це з якоїсь причини не відбувається, і ми, на жаль, продовжуємо фінансувати лише виробництво і частково промоцію, а всі інші ключові ланки не отримують належної уваги», - зазначає голова Держкіно.

Як повідомлялося, в Україні бум кіно: 10 найкасовіших фільмів 2018-го і найочікуваніші прем'єри нового року

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: