Лікарі розповіли, до чого може призвести надлишковий сон

Лікарі розповіли, до чого може призвести надлишковий сон

Лікарі розповіли, чим шкідливий надлишок сну

Довготривалий сон не сприяє відпочинку

Під час карантину люди  все частіше люди жаліються на те, що після тривалого сну складніше встати з ліжка, до того ж з’являється хронічне почуття втоми и в’ялість.  

Про те, скільки годин треба спати, щоб почуватися добре, і до яких хвороб може призвести надлишок сну розповіли лікарі у програмі «Ранок з Україною» на телеканалі «Україна».

«Сам по собі сон – це більш енергоємний процес, ніж неспання», – пояснює лікар-невролог Тетяна Майкова.

Зі слів лікаря, насправді організм людини ніколи не спить, уночі він виробляє гормони, які стимулюють ріст, регенерацію та розмноження клітин – це підтримує імунну систему. Також під час сну мозок синтезує необхідні речовини для денної активності. Людина навіть втрачає вагу, поки спить. Тобто довготривалий сон не сприяє відпочинку, а забирає енергію. Через це людина почувається втомленою, а постійні пересипання можуть призвести до серйозніших хвороб.

«Надмірний сон може спровокувати розвиток цукрового діабету, а також розвиток  ішемічної хвороби серця, – розповіла сомнолог Софія Устьянцева. – Крім того, збільшується ризик ожиріння і депресивних станів».

А  психологи запевняють, що саме уві сні людина несвідомо втікає від проблем, мовляв – це своєрідний психологічний захист. Надлишковий сон та сонливість протягом дня у науці називають гіперсомнією.

Основні симптоми гіперсомнії: сон понад 8-9 годин; ажке пробудження; часті головні болі; відчуття «туману в голові»; проблеми з концентрацією.

На думку лікарів, найкращий спосіб побороти гіперсомнію – дотримуватися режиму дня, вкладатися спати  не пізніше 22:00, адже саме в цей період виробляється важливий гормон – мелатонін – він захищає людину від стресів та хвороб. Ідеальний сон має тривати 7-9 годин, залежно від віку та особливостей організму людини. Але якщо самодисципліна не допомагає, слід звернутися до лікаря, адже надлишковий сон може бути симптомом порушень в організмі.

Нагадаємо, учені з коледжу при університеті св. Томаса (Міннесота, США) з’ясували, яким чином пандемія коронавірусу впливає на сон здорових людей, які перебувають в самоізоляції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: