Міністерство охорони здоров’я представило рекомендації зі здорового харчування

Міністерство охорони здоров’я представило рекомендації зі здорового харчування

Поради розроблені на основі найкращих практик провідних країн світу

13 грудня Міністерство охорони здоров’я разом із Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами презентували національні рекомендації зі здорового харчування та  визначили найважливіші групи продуктів, які повинні входити до щоденного раціону людини. Про це йдеться на сайті МОЗ.

У рамках заходу експерти назвали перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблених на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

.png.png

«Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим», - зазначив автор рекомендацій, Президент Асоціації дієтологів України, директор Державного Підприємства «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України», кандидат медичних наук і доцент Олег Швець.

Загалом українцям дають сім основних порад.

Перша - споживати адекватну кількість калорій з їжею для задовольняння власних потреб в енергії та основних харчових речовинах.

Рекомендація друга - споживати щодня достатню кількість корисних харчових продуктів: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м'яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.  

Третя рекомендація - уникати  частого споживання харчових продуктів та страв із значним вмістом солі, цукру та надмірним вмістом жиру. Тривале споживання солодкої, солоної та жирної їжі суттєво збільшує ризик небезпечних захворювань - серця і судин, діабету та раку. Переважно це продукти, які пройшли технологічну обробку.

Рекомендація четверта - дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок, таких як регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях. Це  позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, попереджає набір зайвої ваги і пов'язані з нею небезпечні для здоров'я стани - високий артеріальний тиск, атеросклероз та підвищення рівня цукру у крові. 

Рекомендація п'ята - пити достатньо рідини, обирати напої, які не містять багато калорій, обмежити або не вживати взагалі алкогольні напої.  Основним джерелом рідини повинні бути вода, кава та чай. Калорійні напої, включаючи солодкі газовані, соки та соковмісні напої повинні бути суттєво обмежені. 

Рекомендація шоста - ретельно дотримуватись правил харчової безпеки, включаючи дотримання чистоти, вибір тільки якісних та безпечних харчових продуктів, належних умов їх транспортування, зберігання та приготування. 

Рекомендація сьома - щоденна фізична активність.

Більш детально про рекомендації стосовно здорового харчування, а також модель здорового харчування, зокрема які продукти і скільки споживати на добу, в доступному вигляді розміщені на порталі «Про здорове», який адмініструє Центр громадського здоров'я.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: