На Прикарпатті отруїлися грибами троє дорослих та дитина
Потерпілі споживали сироїжки
З 16 по 20 липня в Івано-Франківській області зареєстровано чотири випадки отруєння грибами. Постраждало троє дорослих та одна дитина 2009 року народження.
Про це повідомили в Івано-Франківському обласному лабораторному центрі.
Три випадки зареєстровані у Верховинському районі. Потерпілі споживали сироїжки. Один зафіксований випадок – дитина з Галицького району.
Зазначимо, що у 2017 році грибами отруїлися 43 особи, з них 15 дітей. Трагедією закінчилось частування грибами для 2 осіб, в тому числі померла дитина, молодша 6 років.
Фахівці Лабораторного центру Івано-Франківської області знову нагадують основні правила, дотримуючись яких, можна вберегтися від отруєння:
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Гриби, яких ви не знаєте або які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак.
- Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля основи ніжки мають потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора), і не пробуйте їх на смак.
- Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попередньому правилі.
- Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У смертельно отруйної блідої поганки, зовні схожої на печериці, пластинки завжди білого кольору.
- Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
- Не їжте гриби в сирому вигляді.
- Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення!
- Не збирайте гриби, навіть завідома їстивні, у міських парках, скверах, подвір’ях, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для споживання.
- Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (наприклад, маслюки) знімають з капелюшка плівку, вкриту слизом. Гриби повинні бути піддані кулінарній обробці в день збору, в крайньому разі наступного ранку.
- Утримуйтесь від купівлі грибів у місцях несанкціонованої торгівлі.
- Не давайте гриби дітям та особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту.
- Не вживайте спиртних напоїв під час вживання грибів, оскільки спирт прискорює процеси всмоктування грибної отрути
Нагадаємо, за попередніми результатами епідрозслідування встановлено, що перший випадок захворювання виник 15 липня у працівника харчоблоку. Наступні випадки захворювання почали реєструватися з 16 та 17 липня серед дітей всіх чотирьох загонів оздоровчого закладу.
Коментарі — 0