На Прикарпатті отруїлися грибами троє дорослих та дитина

На Прикарпатті отруїлися грибами троє дорослих та дитина

Потерпілі споживали сироїжки

З 16 по 20 липня в Івано-Франківській області зареєстровано чотири випадки отруєння грибами. Постраждало троє дорослих та одна дитина 2009 року народження.

Про це повідомили в Івано-Франківському обласному лабораторному центрі.

Три випадки зареєстровані у Верховинському районі. Потерпілі споживали сироїжки. Один зафіксований випадок – дитина з Галицького району.

Зазначимо, що у 2017 році грибами отруїлися 43 особи, з них 15 дітей. Трагедією закінчилось частування грибами для 2 осіб, в тому числі померла дитина, молодша 6 років.

Фахівці Лабораторного центру Івано-Франківської області знову нагадують основні правила, дотримуючись яких, можна вберегтися від отруєння:

  • Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Гриби, яких ви не знаєте або які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак.
  • Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля основи ніжки мають потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора), і не пробуйте їх на смак.
  • Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попередньому правилі.
  • Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У смертельно отруйної блідої поганки, зовні схожої на печериці, пластинки завжди білого кольору.
  • Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
  • Не їжте гриби в сирому вигляді.
  • Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення!
  • Не збирайте гриби, навіть завідома їстивні, у міських парках, скверах, подвір’ях, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для споживання.
  • Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (наприклад, маслюки) знімають з капелюшка плівку, вкриту слизом. Гриби повинні бути піддані кулінарній обробці в день збору, в крайньому разі наступного ранку.
  • Утримуйтесь від купівлі грибів у місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Не давайте гриби дітям та особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту.
  • Не вживайте спиртних напоїв під час вживання грибів, оскільки спирт прискорює процеси всмоктування грибної отрути
Раніше повідомлялося, що станом на 19 липня госпіталізовано до лікувальних закладів Донецької області 94 особи, із них 79 дітей та 15 дорослих, які отруїлися в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Орлятко».

Нагадаємо, за попередніми результатами епідрозслідування встановлено, що перший випадок захворювання виник 15 липня у працівника харчоблоку. Наступні випадки захворювання почали реєструватися з 16 та 17 липня серед дітей всіх чотирьох загонів оздоровчого закладу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: