ВООЗ зупинила розслідування щодо походження вірусу: причина

ВООЗ зупинила розслідування щодо походження вірусу: причина
фото ілюстративне

Керівництво ВООЗ і далі контактує з китайськими чиновниками, щоб переконати КНР поділитися даними про вірус

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зупинила другу фазу розслідування про походження кор-русу через проблеми зі збором даних у Китаї. Про це повідомила представниця організації Марія ван Керкхове, передає журнал Nature.

Ван Керкхове зазначила, що керівництво ВООЗ і далі контактує з китайськими чиновниками, щоб переконати КНР поділитися даними про вірус. Співробітники організації також зв’язалися з китайським центром контролю захворювань, щоб налагодити співпрацю. Водночас, Nature пише, що для збору необхідних даних про походження вірусу пройшло дуже багато часу. При цьому вчені мають достатньо інформації, щоб запобігти можливим спалахам у майбутньому.

Перший випадок захворювання на кор-рус виявили в китайському місті Ухань наприкінці 2019 року, після чого він поширився по інших країнах. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила пандемію коронавірусу. Після візиту до Уханьського інституту вірусології в 2021 році ВООЗ заявила, що витік вірусу з лабораторії «вкрай малоймовірний». Вчені дійшли висновку, що хвороба, ймовірно, передалася людям від кажанів. Після серйозної критики, зокрема з боку колег, голова ВООЗ визнав, що виключати лабораторний витік передчасно.

Китай неодноразово називав припущення про поширення вірусу з китайської лабораторії необґрунтованим і стверджував, що вірус виник у США, де також займалися дослідженням коронавірусів. З початку пандемії виявили майже 700 мільйонів людей у світі. Число смертей сягнуло майже семи мільйонів.

Нагадаємо, місяць тому стало відомо, що в Україні зафіксовано перший випадок зараження новим штамом підвиду кор-русу Omicron XBB.1.5, або «Кракен». Випадок був зафіксований у Сумській області. Про симптоми та особливості захворювання – тут.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: