Обдурили державу на мільйони: чиновник «Антонова» зі спільником постануть перед судом

Обдурили державу на мільйони: чиновник «Антонова» зі спільником постануть перед судом
Розслідування справи розпочалося навесні 2022 року після заяви від «Антонова»
фото з відкритих джерел

На початку грудня НАБУ і САП відправили зловмисників на лаву підсудних 

Колишній директор з правових питань ДП «Антонов» та екскерівник адвокатського об’єднання, дії яких завдали державі збитків на понад 18 млн грн, постануть перед судом. НАБУ і САП також обвинувачують їх у складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Слідство встановило, що у липні 2018 року адвокатське об’єднання в межах договору про надання юридичних послуг мало допомогти ДП «Антонов» стягнути заборгованість у сумі понад 347 млн грн зі збанкрутілого АТ «Брокбізнесбанк» за депозитним договором. Частина цієї заборгованості була забезпечена іпотекою (нежитловою будівлею у Києві, оціночна вартість якої становила понад 120 млн грн).

У грудні 2018 року будівлю передали ДП «Антонов» як часткове стягнення заборгованості. Згідно з укладеним договором та додатковою угодою до нього, винагорода адвокатів за надані юридичні послуги мала становити 5% від вартості переданого, проте нереалізованого майна. Натомість директор з правових питань ДП «Антонов» за змовою з очільником адвокатського об’єднання погодив оплату послуг у завищеному розмірі – майже 10% від оціночної вартості будівлі. У зв’язку з цим держпідприємство перераховувало адвокатам на 7 млн грн більше.

У травні 2021 року, на виконання законів України та розпорядження Уряду нежитлову будівлю передали до сфери управління іншого державного органу. На момент передачі будівля була оцінена у понад 212 млн грн. На цю суму були списані боргові зобов’язання ДП «Антонов» перед державою. Після того посадовець ДП «Антонов» у змові з директором адвокатського об’єднання погодив оплату йому додаткових 11 млн грн внаслідок передачі будівлі.

При цьому адвокатське об’єднання до передачі будівлі та до списання боргових зобов’язань ДП «Антонов» перед державою жодного стосунку не мало, а вказане питання взагалі не охоплювалося договором про надання юридичних послуг. Таким чином, загальна сума збитків держпідприємству становила 18 млн грн.

На всю суму коштів, які ДП «Антонов» перерахував адвокатському об’єднанню, під час досудового розслідування було накладено арешт. Розслідування вказаних фактів НАБУ і САП розпочали навесні 2022 року після заяви від ДП «Антонов». 10 березня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому посадовцю ДП «Антонов» (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України) та директору адвокатського об’єднання (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України). У липні 2023 року розслідування завершили.

Нагадаємо, до суду скерували обвинувальний акт щодо колишнього генерального директора ДП «Антонов», через службову недбалість якого було знищено літак «Мрія».

Читайте також: Які цивільні аеропорти зруйнувала чи пошкодила Росія: інфографіка

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Президент США Джо Байден
Палата представників США схвалила розслідування щодо імпічменту Байдена
Київ обмежив рух синьою гілкою метро через технічний стан тунелів
Підтоплення столичного метрополітену: прокуратура розпочала розслідування
Хантеру Байдену висунули нові звинувачення за дев'ятьма пунктами
Сину Байдена висунуто нові звинувачення за дев'ятьма пунктами
Фуміо Кісіда може піти у відставку
Прем'єр-міністр Японії може втратити посаду через скандал – ЗМІ
Експрезидент та тодішній голова МВС спілкувались за своїми російськими колегами під час розстрілів 
Під час розстрілів майданівців Янукович постійно телефонував Путіну: результати розслідування
Репродукція фотографії, на якій зображено виселення поляками українського населення під час операції «Вісла», що зберігається в архіві СБУ
Польща припинила розслідування примусового переселення українців у рамках операції «Вісла»
Товариство вважає за потрібне нагадати засобам масової інформації про численні фейки, які розповсюджує рашистська пропаганда щодо діяльності української оборонки
«Укроборонпром» відреагував на заяви про поставки деталей для літаків РФ
Зловмисники намагалися «підім’яти» під себе легальний паркувальний бізнес у Києві
Хотіли захопити паркувальний бізнес: СБУ знешкодила у столиці рейдерську банду
Вранці 18 січня 2022 року у Броварах Київської області розбився гелікоптер. На його борту було керівництво Міністерства внутрішніх справ
Слідство назвало причини авіакатастрофи з керівництвом МВС у Броварах
Дата публікації новини: