Обстріл ТРЦ у Кременчуку може розслідувати Гаага, – Венедіктова

Обстріл ТРЦ у Кременчуку може розслідувати Гаага, – Венедіктова
Відомо про 18 загиблих внаслідок російського удару по ТРЦ
фото: Антон Геращенко/Telegram

Біснес, який не зупинив роботу під час повітряної тривоги, відповідатиме

Справу про атаку росіян по ТЦ «Амстор» у Кременчуку, важливо задокументувати за стандартами міжнародного гуманітарного права, адже цей злочин можуть розглядати у Міжнародному кримінальному суді. Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова в ефірі телемарафону.

«Приїхали (міжнародні, – ред.) експерти, які вже працюють у нас. У них є досвід роботи з нашими слідчими, оперативниками. І те, про що я говорила правоохоронцям, – що нам треба відразу брати стандарт міжнародного гуманітарного права. Це складно, ми до цього не звикли, хоча в нас війна вісім років. Але цей стандарт треба брати і його вже тримати, тому що, можливо, ця справа буде справою, яка буде розглядатися у Гаазі», – сказала генпрокурор.

Венедіктова зазначила, що у цій справі важливо звертати увагу на два аспекти: перший – притягнення до відповідальності російських злочинців і другий – притягнення тих людей, які допустили халатність чи службову недбалість. Ймовірно вона мала на увазі бізнес, який не зупинив роботу ТЦ під час повітряної тривоги.

Нагадаємо, російські війська вчора, 27 червня, завдали ракетного удару по Кременчуку Полтавської області. Одна з ракет влучила в торгово-розважальний центр, Раніше повідомлялося про 18 загиблих та 59 постраждалих, з яких 25 – госпіталізовані.

Мер Кременчука Віталій Малецький закликав містян звертатися до мобільного пункту поліції, у разі, якщо вони втратили зв’язок з рідними, які перебували у місці влучання російської ракети.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що рашисти запустили по Кременчуку дві ракети. Одна з них і влучила у торговий центр, де було близько тисячі людей. Інша ракета прилетіла у міський стадіон.

Окупанти вдарили надзвуковими крилатими ракетами Х-22. У командуванні повітряних сил ЗСУ повідомили, що ракети запускали з дальніх бомбардувальників Ту-22 М3.

В Офісі Генпрокурора повідомили, що у Кременчуці подали понад 40 заяв про безвісти зниклих рідних.

Міністр МВС Денис Монастирський, який прибув на місце трагедії, зазначив, що про остаточне число загиблих людей говорити зарано.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що атака по торговому центрі в місті Кременчук не була випадковою, а жертви можуть бути значними. Президент зазначив, що багатьох людей вивели з ТРЦ у Кременчуці, коли лунав сигнал повітряної тривоги, але постраждалих чимало. Кількість жертв може бути дуже великою.

Лідери G7 відреагували на удар по Кременчуку.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: