Рятувальники дали три надважливі поради туристам, які йдуть у гори

Рятувальники дали три надважливі поради туристам, які йдуть у гори
Походи у гори в таку погоду можуть бути небезпечними
фото: ДСНС

Туристаам радять користуватися застосунком «Порятунок у горах»

У ДСНС закликають громадян дотримуватися правил безпеки під час походу у гори. Про це повідомляє пресслужба Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

«Рятувальники постійно звертають увагу громадян на необхідність ретельно планувати свої туристичні мандрівки, об'єктивно оцінювати власні сили та фізичний стан, а також слідкувати за зміною погодних умов у горах», – йдеться у повідомленні.

Туристів просять реєструвати свій похід у гірських пошуково-рятувальних підрозділах. Для зручності це можна зробити заздалегідь через онлайн-форми, розміщені на сайтах територіальних підрозділів Служби порятунку західного регіону.

Також рятувальники радять користуватися застосунком «Порятунок у горах».

Цей додаток призначений для комунікації туристів з рятувальною службою, а саме:

  • голосових дзвінків;
  • передачі сигналів SOS із географічними координатами.

Тільки за минулу добу, 11 січня, на об’єктах туристичної галузі в зонах відповідальності, що обслуговуються гірськими пошуково-рятувальними підрозділами ДСНС України, надзвичайники врятували вісьмох людей. Із них медична допомога знадобилася п'ятьом людям.

Зокрема, 11 січня до Головного управління ДСНС Закарпатської області надійшла інформація, що 10 січня у Рахівському районі на полонині Драгобрат під час катання на лижах заблукали двоє туристів. Вони лишилися на ночівлю у будинку лісника та на ранок не повернулись до тимчасового місця проживання. Рятувальники знайшли туристів на схилі гори Догяска в будиночку лісника у задовільному стані та доставили їх на гірськолижний комплекс «Драгобрат», повідомили у пресслужбі.

Цього ж дня на полонині Драгобрат під час катання на лижах заблукав ще один турист, що приїхав із Одеси. Він повідомив телефоном, що перебуває в будиночку лісників в урочищі Грегулець поблизу с. Чорна Тиса Рахівського району. Рятувальники знайшли там туриста у задовільному стані й організували його повернення до місця тимчасового мешкання.

Крім того, рятувальники надають травмованим туристам на гірськолижних схилах Карпат і медичну допомогу, повідомили у ДСНС.

Зокрема, 11 січня надзвичайники Львівщини та Закарпаття надавали меддопомогу туристам. Поблизу Славського Стрийського району на гори Тростян під час катання на лижах двоє туристів отримали травми і потрапили до лікарні. Також на курорті Красія надзвичайники надали медичну допомогу та евакуювли зі схилу трьох туристів, які травмувалися.

«Загалом, з початку 2022 року, в зонах відповідальності гірських підрозділів ГУ ДСНС України було врятовано 39 людей, з них надано медичну допомогу 32 людям», – повідомили надзвичайники.

Іще рятувальники і медики оприлюднили поради щодо Водохреще. Вони розповіли, як підготуватись до пірнання в ополонку, щоб не захворіти.

Крім того, рятувальники нагадують українцям про правила безпеки, яких треба дотримуватись у зимовий період. Адже останнім часом почастішали нещасні випадки на водоймах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: