Депутат Веселова про виключення з «Самопомочі»: Я не хочу віддавати ворогу «окремі райони» Донбасу просто так

Скандал дня
Депутат Веселова про виключення з «Самопомочі»: Я не хочу віддавати ворогу «окремі райони» Донбасу просто так
Наталія Веселова

«Я думала, що з «Самопоміччю» ми будемо звільняти окуповані території, а не відмовлятися від них»

Фракція «Самопоміч», яка з моменту приходу в парламент і так суттєво «схудла», може позбутися ще одного штика. Голова фракції Олег Березюк заявив, що з фракції можуть виключити депутата Наталю Веселову.

Причина – зареєстрований нею законопроект «Про припинення економічної і транспортної блокади  території України, де органи державної влади тимчасово не виконують свої повноваження». Він прямо суперечить офіційній позиції «Самопомочі», депутати якої на чолі з Семеном Семенченком та Єгором Соболєвим взимку очолили торгову блокаду окупованих територій, а на осінь запланували черговий її етап. Однією з заявлених цілей блокади було звільнення українських полонених, але це аж ніяк не допомогло у цій проблемі. Більш того, на думку уряду, блокада, яку згодом своїм указом освятив президент, негативно позначилася на показниках промислового виробництва.

Веселова, яка є секретарем комітету парламенту з питань соціальної політики та зайнятості, з урядом погоджується і проголошує заяви, в яких вимагає відновити торгівлю з ОРДЛО і визнати українські підприємства на тих територіях. За це вона тепер  може поплатитись місцем у фракції. Втім великою втратою, судячи з усього, для депутатки це не стане. Веселова визнає, що давно відчуває себе «відрізаним шматком» і не відвідує засідання «Самопомочі».

Всі дізналися про ваше виключення зі слів Березюка. Але ж ви, мабуть, давно вже розуміли, що до цього йде.

З одного боку, розуміла. Але про те, що фракція буде приймати рішення, дізналась зі ЗМІ. Я й раніше неодноразово висловлювала свою думку на всіх телеефірах, писала на сторінці в «фейсбуці». Про це всі знали.

Чому ж тоді саме зараз вас вирішили виключити?

Мабуть, так фракція відреагувала на мій законопроект про зняття економічно-транспортної блокади.

Невже до цього з вами не було якихось «профілактичних» розмов?

У нас два роки профілактичні бесіди ведуться. Це ж не перший раз, коли я заявила про свою окрему думку щодо Донбасу і блокаді. Розмови про блокаду розпочались у фракції ще у 2015-му році, коли ми ще всі разом працювали над законопроектом про окуповані території. Я внесла в нього свої пропозиції та зауваження. Але перший текст був зареєстрований Семеном Семенченком 30 вересня 2015-го року. Я тоді заявила: якщо текст буде без моїх пропозицій, я буду подавати альтернативи. Тоді законопроект відкликали. Другого разу намагалися зареєструвати законопроект знову таки без моїх пропозицій і поправок десь напередодні виборів у місцеві ради. Тоді я заявила, що «Самопоміч» бере участь у виборах також у Донецькій у Луганській області, і це може нашим командам там зашкодити. І знову я заблокувала реєстрацію (законопроекта, - «Главком»). Потім його зареєстрували аж у грудні 2015 року, але я дізналася, про це знову таки зі ЗМІ. Співавторами там були члени нашої фракції і я запитала, чи буде хтось враховувати мою думку. Всі ж знали, що я працюю над цією темою, що в мене є пропозиції і що це стосується мене напряму. На засіданні фракції прямо сказала: у мене окрема думка, про яку я буду публічно говорити.

Чому вам так цікавить саме ця тема? Тому що ви з Донецька?

Я народилася в Слов’янську, а останні 13 років перед війною жила в Донецьку. Там залишилася моя власність, друзі, родичі. Там бізнес мого колишнього чоловіка і так далі. Це мене напряму стосується, бо це – моя земля. І коли я йшла із «Самопоміччю» у парламент, то вважала, що ми будемо звільняти ці території, а не відмовлятися від них. Бо в законопроекті «Самопомочі» про окуповані території чітко написано, що ми повинні перенести державний кордон на лінію фронту. Я з цим не погоджуюсь. Чому ми повинні віддавати землю, за яку проливається кров? Багато українців з Донецькою та Луганською пропискою пішли в добровольчі загони, для того, щоб звільняти свою землю. Вони відмовилися від своєї власності, бізнесу, якихось там умов. Вони змінили своє життя для того, щоб звільнити ці території. А тут пропонується віддати ворогу «окремі райони» просто так.

Що ви пропонуєте в своєму законопроекті, який викликав такий спротив ваших, мабуть, вже колишніх колег по фракції?

Пропоную відновити соціально-економічні зв’язки з непідконтрольними територіями Донбасу. Тобто те, що було до так званої блокади. Якщо подивитися на міжнародну практику, то легше реінтегрувати окуповані території, якщо там залишається якась інфраструктура, якісь підприємства, які працюють і пов’язані з вільною територією. До цієї блокади підприємства, що були розміщені на непідконтрольній території, працювали. Але вони сплачували податки в український бюджет, отримували сировину з підконтрольної території і виробляли продукцію. Або навпаки виробляли сировину і постачали на українські підприємства. Крім того, я пропоную відновити транспортний зв'язок так, як це було раніше, – щоб люди могли більше відвідувати неокуповану територію.

Якщо прагматично підходити до цього питання, то ви ж розуміли, коли реєстрували цей законопроект, що він не має шансів бути ухваленим в парламенті. Навіщо ж подавали, якщо знали, яку реакцію це спровокує у фракції?

Коли «Самопоміч» реєструвала свій законопроект про окуповані території, вони теж розуміли, що цей закон ніколи не буде прийнятий, але таким чином виразили свою позицію. От і я теж виразила свою позицію.

Але то позиція фракції і партії, а ви – одиночка.

Так, я одна, але уже зараз надходить аналіз результатів блокади. І видно, що вона спрацювала не на користь Україні.

Семен Семенченко анонсував, що восени буде новий етап блокади. Що вам про це відомо?

Я про це чула зі ЗМІ. І це теж було одним із чинників того, що я зареєструвала цей законопроект. Тому що у нас як тільки опалювальний сезон – так одразу якась блокада. Я просто часто відвідую Донбас, спілкуюся з людьми, з робітниками підприємств, які там розташовані. Наприклад, коли я спілкувалась з представниками Краматорської ТЕЦ, вони казали: «Ви нам скажіть хоч, які правила гри? Як це надовго? Якщо нам переорієнтовуватись на газове вугілля, то тоді потрібно розуміти, чи варто нам в це вкладати кошти? Тому що ми щойно використали $100 млн, які нам дав уряд США на те, щоб ми переобладнали нашу ТЕЦ на антрацит. Нам що – знову шукати гроші на переобладнання на газове вугілля? А потім у вас знову щось зміниться і нам знову шукати гроші?». Тобто ніхто взагалі не розуміє правил. Хто що хоче? До чого це призведе?

Чому саме «Самопоміч» так «осідлала» тему закону про окуповані території? Це їхня головна «фішка» зараз.

Тому, що вони грають на своєму електоральному полі, яке, як вони вважають, знаходиться десь на Заході України. А наприклад, осередки «Самопомочі», які є на Донбасі, не бачать підтримки з боку партії. Партія особливо не зважає, як вони там розвиваються, з якими проблемами стикаються, як взагалі потрапили у місцеві ради. Це нікому абсолютно не цікаво. Перший осередок «Самопомочі» на Донбасі з’явився у Слов’янську через два тижні після його звільнення від окупації. Це був свідомий вибір людей, які хотіли заявити, що вони інші, що у них інша ідеологія. Вони обрали своїм брендом «Самопоміч» тому, що вона теж відрізнялась на той момент у парламенті. Людям з цим брендом було нелегко, але вони пройшли дуже багато випробувань і навіть потрапили до міськради. Але та блокада дуже підірвала їхні позиції. Від них вимагали, щоб вони підтримали блокаду, але вони відмовились. Бо самі жили в окупованому місті і знають, до чого може призвести ця блокада.

В якому стані зараз фракція «Самопомочі»? Офіційно вона –  в опозиції, але в той же час не вимагає звільнення Гройсмана і дострокових виборів. Що відбувається?

Чесно кажучи, я вже давно не була на засіданнях фракції. Мабуть, з того моменту, як відкрито висловила свою позицію про блокаду, –– десь з лютого. Тому не можу сказати, що там відбувається.

Щойно у Раді Антон Геращенко підходив до вас, підтримував. А хтось з колег по фракції щось подібне висловлював?

Поки ніхто нічого не казав.

Будете позафракційною, якщо вас виключать? Деякі колишні депутати з «Самопомочі» он в БПП подалися.

Я не бачу своє майбутнє в жодній фракції. Буду позафракційною. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: