Екс-омбудсмен розкритикувала владу за ставлення до переселенців

Екс-омбудсмен розкритикувала владу за ставлення до переселенців
Валерія Лутковська

«Держава нічого не зробила, аби максимально допомогти переселенцям»

Велика кількість помилок щодо справ і свобод переселенців була здійснена через відсутність розуміння того, що держава буде робити з цими людьми на наступний день після закінчення конфлікту. Таку думку висловила екс-уповноважена з прав людини Валерія Лутковська в інтерв’ю «Главкому».

«Колись міністр соціальної політики ввів в ужиток термін «пенсійний туризм». А цей «туризм» з’явився у зв’язку з тим, що держава нічого не зробила, аби максимально допомогти переселенцям – надати дах над головою та роботу», — говорить екс-омбудсмен.

Лутковська підкреслює, що на початку питанням переселенців займалися взагалі лише волонтерські організації, а тільки потім підключилась частина обладміністрацій. А на державному рівні тільки зараз заговорили: якщо Рада ухвалить відповідний законопроект, переселенці будуть мати право опинитись в черзі на отримання соціального житла.

«Але всі розуміють, що ця черга — це лотерейний квиток, — коментує Лутковська. — Переселенці змушені шукати можливість, як їм отримувати соціальні виплати, але водночас держава ввела систему перевірок за місцем проживання. Чомусь Пенсійний фонд вирішив, що можна припиняти виплати, коли особа не проживає на підконтрольній території…»

На висловлену журналістом тезу «влада обіцяє всі накопичені пенсії виплатити, коли ці території будуть звільнені», Лутковська відповідає, що в сьогоднішніх економічних умовах вона абсолютно впевнена, що так і буде. І одразу ж додає: «Говорю про це з величезним сарказмом».

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Валерія Лутковська: Хочу спробувати себе на виборах

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: