Петиція з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію вдруге набрала 25 тис. голосів

Петиція з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію вдруге набрала 25 тис. голосів
Марш жінок-2021/
фото: Оксана Сенів/Суспільне

У травні минулого року перша петиція на цю ж тему зібрала понад 25 тис. голосів

Друга петиція за ратифікацію Стамбульської конвенції на сайті Офісу президента набрала необхідні 25 тис. голосів. Згідно з законом, тепер її має розглянути президент.

У травні минулого року перша петиція на цю ж тему зібрала понад 25 тис. голосів. Тоді Володимир Зеленський пообіцяв винести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції, але цього не сталось.

Згідно з законом, президент повинен надати відповідь на петицію, що набрала таку кількість голосів, не пізніше, ніж через три місяці.

Ініціатором другої петиції стала громадська організація Марш жінок, а саму петицію подала активістка Олена Шевченко.

У петиції присутнє звернення до Володимира Зеленського, щоб він сприяв внесенню законопроєкта про ратифікацію Стамбульської конвенції до ВРУ, провів консультації з усіма політичними силами та партіями/фракціями у парламенті та забезпечив прозоре та незалежне голосування щодо ухвалення законопроєкту.

За даними МВС, у 2021 році на 56% збільшилась кількість звернень до поліції щодо домашнього насильства, якщо порівнювати це з роком 2020.

Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році, але документ досі не був ратифікований.

Як відомо, Туреччина вийшла з конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству. Туреччина – перша країна, яка ратифікувала конвенцію Ради Європи, прийняту в Стамбулі. Рада Європи розкритикувала вихід Туреччини зі Стамбульської конвенції.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я провела новий аналіз, згідно з яким кожна третя жінка у світі, а це 736 млн осіб, зазнала фізичного чи сексуального насильства. Сьогодні жертвами домашнього насильства стають жінки у молодшому віці, хоча загальна кількість постраждалих залишається незмінною.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: