Порошенко сподівається, що собор церков пройде всупереч приказці про три гетьмани

Порошенко сподівається, що собор церков пройде всупереч приказці про три гетьмани

Порошенко: Відповідальність, яка лежатиме на учасниках об’єднавчого собору – без перебільшення історична

Порошенко: Раніше українська церква не мала автокефалії, визнаної Вселенським православ’ям

На учасниках об’єднавчого собору українських православних церков лежатиме історична відповідальність, заявив президент України Петро Порошенко під час молитовного заходу в центрі Києві.

«Сподіваюся і вірю, що собор пройде всупереч нашій національній приказці про те, де два українці – там три гетьмани. Відповідальність, яка лежатиме на учасниках об’єднавчого собору – без перебільшення історична. 988-го року наша країна прийняла Хрещення», – сказав Порошенко.

Він зазначив, що українська церква не мала автокефалії, визнаної Вселенським православ’ям.

«До середини сімнадцятого століття, до московського полону, Київська митрополія користувалася широкими правами у структурі Матері-Церкви. Але, наголошую, це не відновлення автокефалії. Ніколи ще українська церква автокефалії не мала, визнаної Вселенським православ’ям», – заявив президент.

Зазначимо, Петро Порошенко привітав ієрархів Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви з рішенням Вселенського патріархату щодо невизнання анафеми, яка була покладена Москвою на главу УПЦ КП Філарета та главу УАПЦ Макарія.

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Київський патріархат «з подякою Всемогутньому Богові та з вдячністю Вселенському патріарху Варфоломію і Константинопольській матері-церкві» сприйняв рішення священного Синоду, про які було оголошено 11 жовтня 2018 року у Вселенській Патріархії.

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Раніше «Главком» повідомляв, що Вселенський патріархат не визнавав канонічною анафему, яка була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу Російською православною церквою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: