Закон «про деокупацію». У Генштабі розповіли, що зміниться для армії

Закон «про деокупацію». У Генштабі розповіли, що зміниться для армії
Родіон Тимошенко 

На практиці переформатування АТО в операцію Об’єднаних сил відбудеться після проведення навчань військових частин

Новий закон про деокупацію Донбасу покладає стратегічне керівництво операцією Об’єднаних сил на Генеральний штаб. Що це означає для української армії, розповідає заступник начальника Генштабу, генерал-майор Родіон Тимошенко в інтерв’ю «Главкому».

«Безпосереднє керівництво Об’єднаними силами здійснюватиме командувач, якого, як ви знаєте, за поданням начальника Генштабу уже призначив верховний головнокомандувач, президент України. Буде створено угрупування військ, нові органи управління, які нині проходять підготовку. Головну роль у деокупації Донбасу закон покладає саме на Збройні сили, Об’єднаний оперативний штаб. Він матиме в розпорядженні необхідні сили і засоби як збройних, так і інших військових формувань, які вважатиме за потрібне залучити», — розповідає Тимошенко.

За його словами, керівники військово-цивільних адміністрацій не входитимуть до угрупування, яке виконуватиме військові завдання на визначеній території. Але, за законодавством, вони підпорядковуватимуться командувачу Об’єднаних сил та будуть тісно взаємодіяти з військовим керівництвом для підтримання правопорядку та забезпечення життя населення, організації діяльності установ всіх форм власності.

Тимошенко додає, що нещодавно глава держави своїм указом ввів у дію положення «Про Ставку Верховного Головнокомандувача» (Указ №313/2017).

«Ставка може створюватися за необхідності і її робочим органом визначено Генеральний штаб. Нині на Генштаб покладається підготовка стратегічного плану оборони держави. А після завершення розподілу повноважень та реформування Збройних сил, Генштаб виступатиме і як робочий орган Ставки Верховного Головнокомандуючого, так і займатиметься управлінням сил оборони. Генштаб здійснюватиме загальне керівництво з питань протиповітряної та територіальної оборони, проведення спеціальних операцій, а також видаватиме відповідні директиви для командувача Об’єднаних сил, на основі яких той буде планувати застосування підрозділів для виконання завдань», — пояснює Тимошенко.

Він підкреслює, що нині в Збройних силах є чотири оперативних командування.

«На території Донецької і Луганської областей діятимуть ще два оперативно-тактичних угруповання і кожні півроку планується здійснювати ротацію залучених до них сил і засобів, — говорить Тимошенко. — Раніше, 2014 року, на початку проведення антитерористичної операції, вимушені були формувати та залучати зведені підрозділи з різних військових частин та навіть оперативних командувань. Нині стан Збройних сил дозволяє виконувати завдання штатними військовими частинами та підрозділами. Сучасні сили оборони держави, з урахуванням набутого бойового досвіду та навченості особового складу, з урахуванням оснащення військ наявними зразками озброєння і техніки, дозволяють виконувати задачі і в разі широкомасштабної агресії».

Заступник начальника Генштабу переконує, що практичні заходи вже тривають.

«Це і напрацювання нормативної бази - розпоряджень, директив, уточняється склад сил і засобів, ведеться кадрова робота. Особовий склад готують до виконання завдань, організовано курсову підготовку, у тому числі із залученням Національного університету оборони України. Планується провести низку тренувань і навчань, в тому числі і з бойовою стрільбою на полігонах. З набуттям необхідних спроможностей Об’єднаним оперативним штабом та іншими органами військового управління, після проведення навчань військових частин, які залучатимуться до виконання завдань, відбудеться переформатування АТО в операцію Об’єднаних сил», — резюмує Тимошенко.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Заступник начальника Генштабу Родіон Тимошенко: Переходимо на стандарти НАТО навіть у харчуванні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: