Адвокат розповів про колізію, яка дозволить порушникам карантину уникнути відповідальності

Адвокат розповів про колізію, яка дозволить порушникам карантину уникнути відповідальності

Порушники карантину можуть уникнути відповідальності

 

Суду за порушення карантину можна уникнути, бо карантин?

Усі суди дотримуються рішення Ради суддів України, тому головами судів прийняті накази про обмеження відвідування суду і судових засідань. Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає обов’язкову участь особи під час вирішення справи про притягнення її до адміністративної відповідальності. Водночас постанова уряду щодо карантинних заходів є поважною причиною для неприбуття у судове засідання.

Про цю правову колізію розповів в інтерв’ю «Главкому» Олександр Лещенко – адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Лещенко, Дорошенко і партнери»

«Люди , які більш-менш орієнтуються у чинному законодавстві, після виклику їх до суду пишуть клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку із запровадженням карантину. Оскільки карантин вводиться не на один день, строки притягнення до адмінвідповідальності – це три місяці - можуть просто сплити», – пояснив адвокат.

Олександр Лещенко зауважив: «епідемія, пандемія вважаються обставинами непереборної сили, відповідно, якщо є заява про відсутність із цих причин від людини, яку хочуть притягнути до відповідальності, суд не може розглядати справу. Якщо ж навіть і розгляне, апеляція таку постанову скасує – через її незаконність».

Адвокат розповів, що через три місяці – коли строки спливають, суддя зобов’язаний закрити справу про адміністративне правопорушення – у зв’язку із закінченням строків притягнення до відповідальності. Відповідно, штрафи не накладаються.

«Під час засідання розгляд справи до моменту винесення рішення про накладення штрафу може тривати близько 15 хвилин, – зазначив адвокат, –суд або визнає особу винною та накладає штраф, або закриває справу через визнання людиною невинуватою чи з інших причин».

Нові правила карантину, запроваджені урядомНові правила карантину, запроваджені урядом

Нагадаємо, уряд ухвалив рішення про заборону ходити по вулицях більше, ніж по двоє осіб, за винятком тих, хто супроводжує дітей.

 Національна поліція з початку карантинних заходів відкрила 35 кримінальних проваджень. 21 справу відкрито за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням і 14 справ пов’язані з порушенням карантинних заходів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: