Економіст Андрій Ярмак: Україна не тільки повторила помилки Італії, але ще й примножила їх

Економіст Андрій Ярмак: Україна не тільки повторила помилки Італії, але ще й примножила їх

Україні вже занадто пізно вивчати досвід Італії

«МАУ була чи не останньою, яка припинила регулярні рейси до Мілану», – нагадав українець, що перебуває в Італії

Економіст інвестдепартаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, який веде власний популярний канал, в якому звітує про ситуацію в Італії та взагалі стан справ з пандемією у світі, вважає, що Україні вже занадто пізно вивчати досвід Італії, бо Україна не тільки повторила помилки Італії, але ще й примножила їх.

«Приміром МАУ була чи не останньою комерційною авіакомпанією, яка припинила регулярні рейси до Мілану. Італія пізно ввела жорсткий карантин – це головна її помилка. А Україна – ще пізніше», – зазначив Андрій Ярмак в інтерв’ю «Главкому».

Економіст додав, що зараз в інших країнах ЄС ситуація, переважно, не значно краще, або навіть гірша, ніж в Італії.

Відповідаючи на запитання, чи дійсно однією з основних проблем Італії в ситуації з вірусом є велика кількість людей похилого віку, які є найвразливішими, Андрій Ярмак сказав, що це, радше, не проблема, а гордість, бо італійці живуть довше всіх інших націй Європи. «Але вірус, схоже, найскладніше пережити саме старшим людям, і вони дуже вразливі. Крім того, люди і в 90 років в Італії не сидять дома – вони ходять пити каву, зустрічаються з друзями та родиною, і т.п. Тому, дійсно, це виявилося проблемою», – пояснив економіст.

Андрій Ярмак підкреслив, що від епідемії коронавірусу страждають всі країни, а не лише південні «Більшість країн ЄС має дуже велику щільність та концентрацію населення. Тому вірус тут поширюється легше. Крім того, – це не Китай, де відбувається тотальний контроль всього з боку уряду. В цих країнах подібне неможливо. Тому й боротися з епідемією важче Іспанія до останнього часу не запроваджувала карантину. Тому вже зараз кількість нових випадків в Іспанії перевищує найгірші цифри Італії, хоч там живе менше людей. І ці цифри стрімко зростають і будуть ще досить довго зростати, на жаль», – розповів Ярмак.

На думку економіста, найбільша проблема в тому, що поки не очевидно, що людина дійсно отримає імунітет після того, як переживе захворювання. «По-друге – це висока летальність цього вірусу серед людей старшого віку та тих, що мають хронічні хвороби. Серед таких людей в Італії помирає кожен четвертий-п’ятий. Ми можемо на це погодитися? Ми готові підписати вирок нашим батькам або хворим родичам? Ну й третя проблема – готовність системи охорони здоров’я: італійська система не впоралася з напливом людей до реанімацій. Тому всі й стараються сповільнити розповсюдження цього вірусу. Це дозволяє врятувати більше людей», – зазначив Ярмак.

Зазначимо, станом на 6:30 неділі загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі становить 30846 осіб.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: