Екс-омбудсмен Лутковська: Сьогодні Крим – це півострів страху

Екс-омбудсмен Лутковська: Сьогодні Крим – це півострів страху
Валерія Лутковська
Фото: Станіслав Груздєв

«Немає жодної міжнародної організації, яка там може працювати»

Сьогодні Крим – це півострів страху.  Таку думку висловила екс-уповноважена з прав людини Валерія Лутковська в інтерв’ю «Главкому».

«Немає жодної міжнародної організації, яка там може працювати, немає жодного легітимного, з моєї точки зору, органу, куди можна поскаржитись на те, що там відбувається», — говорить вона.

За словами Лутковської, вона була однією з останніх офіційних осіб в Криму в березні 2014 року, коли вже військова техніка з російськими номерами там їздила, і єдиною офіційною особою вже за час анексії – в грудні 2016-го.

«Мені вдалося поспілкуватися з Ахметом Чийгозом, Мустафою Дегерменджі і Алі Асановим в умовах сімферопольського слідчого ізолятора. Це був подвійний моніторинговий візит: ми з Москальковою приїхали до Сімферополя, а потім вона разом зі мною – до миколаївського слідчого ізолятора, де мала можливість поспілкуватись з Одінцовим та Барановим (колишні українські військові з Криму, які перейшли на бік Росії, та були захоплені СБУ – «Главком» )», — розповідає екс-омбудсмен.

Після того вона пропонувала російському омбудсмену подібні моніторингові візити продовжувати і надалі, бо «Росія ж своїх не лишає».

«Відповідно, я пропонувала омбудсмену РФ приїжджати і дивитись, в яких умовах знаходяться ув’язнені громадяни Росії на території України. А у мене б була можливість приїхати до українців, які незаконно, з нашої точки зору, знаходяться на території Росії. На жаль, ми не встигли підписати відповідний меморандум. Але завдяки нашим зв’язкам з Москальковою, вона тричі була в Криму і певні питання були у неї на контролі. Це зменшувало тиск на тих, хто був у центрі уваги російського омбудсмена», — пояснила Лутковська.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Валерія Лутковська: Хочу спробувати себе на виборах

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: