Лутковська розповіла про свої поїздки до Росії

Лутковська розповіла про свої поїздки до Росії
Валерія Лутковська
Фото: Станіслав Груздєв

Екс-омбудсмен пояснила, яким чином намагалася полегшити життя українців у російських місцях позбавлення волі

Валерія Лутковська, екс-уповноважена з прав людини, під час свого перебування на посаді мала тісну співпрацю з російськими правозахисниками. Про подробиці своїх поїздок до Росії Лутковська розповіла в інтерв’ю «Главкому».

«Якщо говорити про тих українців, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, то дійсно була співпраця з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою і з її попередниками. З пані Тетяною ми говорили не про звільнення як таке, бо омбудсмен не може нікого звільнити. Але, принаймні, коли Станіслав Клих скаржиться на стан здоров’я, коли не можемо знайти Олега Сєнцова, коли виникають проблеми із навчанням Олександра Кольченка, в такому випадку омбудсмен має відреагувати, проінформувати омбудсмена Російської Федерації», — пояснює Лутковська.

За її словами, у Росії увага омбудсмена до особи, яка знаходиться в місцях позбавлення волі, одразу змінює ставлення до цієї особи – їй більше уваги, менше порушення прав і так далі. «Отже, я хоч так намагалася полегшити життя наших хлопців там», — додає правозахисниця.

Стосовно Мінських домовленостей і переговорів у Мінському форматі Лутковська зазначає, що цим питанням займалися двоє переговірників – Ірина Геращенко і Віктор Медведчук, а вона була присутня в якості експерта, як і представник Центру зі звільнення полонених пан Юрій Кочанов. За її словами, в деяких випадках вдавалося вмовити представників від ОРДЛО більше уваги приділити здоров’ю того чи іншого полоненого. У відповідь Лутковська мала приділяти увагу тим, хто утримувався на підконтрольній території.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Валерія Лутковська: Хочу спробувати себе на виборах

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: