Науковець пояснив, чому всім українцям потрібна помісна церква

Науковець пояснив, чому всім українцям потрібна помісна церква

Релігієзнавець переконаний, що помісна церква може стати основою у вирішенні багатьох складних питань для України

Створення помісної церкви в Україні – це життєва необхідність. Таку думку висловив вчений-релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Сковороди НАН України Олександр Саган у інтерв’ю «Главкому»

«Сьогодні це (помісна церква – Главком) вже життєва необхідність, умова подальшого розвитку України як цілісної держави. Тому що, наголошую, вирішення питання «повернення» в Україну підданих політичному одурманенню людей з окупованих територій лежить в площині ідеологічної роботи з ними. От визволимо ми військовим чином ті території. А далі що? Комендантські години і партизанська війна? Ми повинні зняти ідеологічну напругу», - говорить Саган.

На його думку, невирішена проблема із православною помісністю може призвести до того, що ця ідеологічна напруга буде постійно підігріватися державою-агресором через духовний канал.

Релігієзнавець підкреслює, що проблема, яка сьогодні існує на Сході і на Півдні країни, буде все одно вирішена.

«Але ми повинні розуміти – яка перспектива нас очікує на визволених землях? – запитує Саган. - Яким чином ми будемо вирішувати проблему інтеграції, передусім гуманітарної, окупованих територій? Як ми прийдемо до тих людей, які сьогодні на тій стороні, і що ми їм скажемо? Помісна церква може стати основою у вирішенні цих та багатьох інших питань».

Нагадаємо, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до вселенського патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня народні депутати проголосували за звернення президента України Петра Порошенка.

Порошенко розраховує, що рішення щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні буде прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі.

Читайте також: Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: