Омбудсмен: у грецьких тюрмах перебуває 161 українець

Омбудсмен: у грецьких тюрмах перебуває 161 українець
В'язниця

112 українців перебувають у в’язниці за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів

У тюрмах Греції наразі перебуває 161 українець, більшість потрапили туди, бо їх змушували переправляти нелегалів.

Про це повідомила у Facebook Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

«За наявною інформацією, у тюрмах Греції наразі перебувають 161 українець. З них 112 осіб – за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів» - зазначила вона.

За словами Денісової, українців обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили та загрозою смерті змушують переправляти через море нелегалів до Європи.

«Саме через це сотні українських моряків були затримані грецькими правоохоронними органами», - підкреслила омбудсмен.

Вона також зауважила, що на таку нелегальну роботу злочинні угрупування вербують українців, у яких виникають фінансові труднощі. Так, за даними Уповноваженого ВР, морякам обіцяють офіційне працевлаштування, роботу за контрактом, проте дуже швидко, буквально через декілька місяців, вони опиняються у грецьких тюрмах.

Водночас Денісова наголосила, що у тюрмах порушуються права затриманих українців, а перекладачі, що надаються українським громадянам, не володіють на достатньому рівні українською чи російською мовами. Крім того, вона додала, що судом не враховуються пом’якшувальні обставини, не беруться до уваги свідчення моряків, а умови їх утримання не відповідають мінімальним стандартним правилам поводження з в’язнями. Зокрема, за словами родичів моряків, вони перебувають у жахливих умовах та їм відмовляють у лікуванні, зазначила Денісова.

Разом з тим омбудсмен підкреслила, що Україна та Грецька Республіка є державами, що приєднались до Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, а стаття 26 Конвенції передбачає звільнення від покарання, якщо злочин був вчинений під примусом, як у більшості випадків затриманих українських моряків.

З огляду на це Денісова закликала до співпраці комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович та висловила сподівання, що разом їм вдасться повернути додому українських громадян.

Як повідомлялося, 20 липня двох українців - Сергія Шваюка і Петра Литвинчука - засудили у Греції до 180 років ув'язнення за обвинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: