Релігієзнавець розповів, коли Україна може отримати Томос

Релігієзнавець розповів, коли Україна може отримати Томос
Вселенський патріарх на Фанарі

Томос має бути оголошено на синаксі, каже експерт

Томос від Вселенського патріархату Українська помісна православна церква може отримати 9-11 жовтня 2018 року. Про це у неділю, 30 вересня 2018 року, український історик та релігієзнавець Ростислав Мартинюк заявив в ефірі Еспресо.tv.

«Томос, за перевіреними даними, має бути оголошено на синаксі, котрий відбудеться на Фанарі в Стамбулі з 9 по 11 жовтня. Відповідно, двоє екзархів Константинополя вже активно працюють в Україні. Всі документи, всі формальності дотримано. Вони поїдуть до Стамбула на це засідання й за підсумком їхнього звіту, цих двох екзархів, які зараз вже працюють в Києві, це вже буде остання крапка. І патріарх може оголосити надання Томосу. Безпосередньо», - пояснив він.

Разом з тим, експерт не виключив, що надання Томосу «може перенестися на листопад, на грудень».

«Але точно цього року», - додав він.

Після отримання Україною автокефалії, зазначив при цьому Мартинюк, розпочнеться усунення УПЦ МП з релігійного життя країни.

«Ми маємо велику структуру Московської патріархії в Україні, існування якої сьогодні поставлено під знак питання, оскільки ми отримуємо Томос від Константинопольської патріархії, яка визнає автокефалію Української церкви. І, відповідно, структури Московської патріархії, які домінували всі ці 25-30 років в Україні, вони будуть в той чи інший спосіб усуватися. І з релігійного, і з публічного, і з будь-якого поля іншого», - вважає релігієзнавець.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: