Який мобілізаційний резерв чоловіків має Україна (дослідження)

Який мобілізаційний резерв чоловіків має Україна (дослідження)
В Україні близько 5 млн чоловіків, яких можна призвати
фото ілюстративне

Станом на початок 2024 року потенційний резерв – це чоловіки віком 18-26 років, становить 707 тис. осіб

Мобілізаційний резерв України становить близько 4,8 млн чоловіків. Решта або вже служать (1,3 млн), або не підлягають мобілізації (4,3 млн). Про це йдеться у дослідженні аналітичного видання Texty.org.ua. 

Як зазначається, мобілізації не підлягають люди з інвалідністю, чоловіки у віці 18-26 років, втікачі від війни, перебувають в окупації, заброньовані, студенти, доглядальники, багатодітні батьки, науковці, викладачі і вчителі. 

Водночас Україна має ще потенційний резерв – це чоловіки віком 18-26 років. Станом на початок 2024-го він становить 707 тис. осіб (без урахування тих, хто не підпадає під мобілізацію).

Який мобілізаційний резерв чоловіків має Україна (дослідження) фото 1

За аналогічною методологією аналітики порахували жінок, які потенційно можуть служити і не виховують дітей. Вони можуть поповнити мобілізаційний резерв України на 3 млн.

У розрахунках аналітики опиралися на демографічний прогноз Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України на 2023 рік, який був змодельований у 2020-му.

Аналітики обрали ці дані тому, що прогноз виключає населення окупованих територій, а демографічна оцінка на короткий термін дуже чітка.

З усіх варіантів прогнозу обрали сценарій низької народжуваності, низького міграційного приросту та низької очікуваної тривалості життя. Такий вибір зумовлений попередньою пандемією та очікуваннями нового російського вторгнення. 

Нагадаємо,  спікер Полтавського територіального центру комплектування (ТЦК) Роман Істомін заявив, що критичного зменшення мобілізованих громадян не спостерігається, проте процеси відбуваються «не з тією динамікою, яку хотілося б побачити». За словами військкома, якби призов справді був на низькому рівні, то українські захисники не отримували б поповнення на полі бою вже кілька місяців.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: