Суспільне телебачення зганьбилось: в ефірі показали Україну без Криму

Суспільне телебачення зганьбилось: в ефірі показали Україну без Криму

Кадр з «відрізаним» Кримом на графіці каналу

Фото: Galya Plachynda / Facebook

Телекомпанія визнала помилку і вибачилась

У п’ятницю, 16 березня, у вечірньому випуску новин на UA:Перший у прямому ефірі трапилась помилка, внаслідок якої глядачі 27 секунд бачили карту України без Криму.

На карті також не були відображені назви областей і міст.

Суспільний мовник оперативно визнав помилку і вибачився за інцидент. Відповідна заява була оприлюднена у той же день.

«На екрані телевізора ми бачимо готову картинку, але насправді це кількадесят елементів, які накладаються один на одний шарами в спеціальній програмі для редагування графіки (Adobe After Effects). Кожен напис, кожен колір, кожне зображення можна зробити видимим, поставивши відповідну відмітку у програмі, тобто увімкнувши або вимкнувши елемент. З цих окремих елементів складається й карта України, яку використовують для візуалізації даних. Тобто кожний регіон можна увімкнути або вимкнути відповідно його буде видно на екрані або ні. Так зроблено для того, щоб можна було дуже швидко, не перемальовуючи всю картину, працювати з окремими елементами. Наприклад, позначивши кольором або додавши напис в конкретній області, де відбуваються події - показувати лише цю область чи назву. Коли дизайнер новин робив графіку для прогнозу погоди, він працював з єдиним шаблоном, який використовується для візуалізації всіх подій. Помилково, вимикаючи непотрібні для цієї новини елементи, дизайнер вимкнув й кілька потрібних шарів: зображення Криму й назви всіх областей. А оскільки цей слайд готувався вже під час прямого ефіру новин, у випускового режисера не було змоги його перевірити. Відтак глядачі побачили такі критичні й дуже грубі помилки», - йдеться у заяві.

Команда Суспільного мовлення попросила вибачення у всіх глядачів UA:Перший.

У багатьох інцидент викликав обурення, навіть попри вибачення мовника.

Нагадаємо, у серпні 2017 року до святкувань з нагоди Дня Незалежності 2017 у Броварах, що на Київщині, головну сцену міста оформили з картою України, на якій немає Криму та окупованого Донбасу.

У червні 2017 року у центрі столиці Казахстану у рамках Astana Art Fest  розмістили 84 фігури з прапорами та символікою різних країн, проте карта України виявилася без Криму. У МЗС Казахстану закликали не політизувати інцидент із картою України без Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: