У Польщі можуть скасувати скандальну норму закону про «українських націоналістів»

У Польщі можуть скасувати скандальну норму закону про «українських націоналістів»
Посол зазначив, що на шляху виконання домовленостей між президентами України і Польщі щодо виходу з кризи виникла пауза через зміни до закону про Інститут національної пам'яті

Пєкло сподівається, що Україна піде назустріч і скасує мораторій на ексгумаційні роботи

Посол Польщі Ян Пєкло вважає, що Конституційний суд його країни може скасувати скандальне положення про «злочини українських націоналістів» в історичному законі. Про це він заявив в інтерв’ю «Європейській правді».

Посол зазначив, що на шляху виконання домовленостей між президентами України і Польщі щодо виходу з кризи виникла пауза через зміни до закону про Інститут національної пам'яті.

«Ці зміни зараз розглядає Конституційний суд. Сподіваюсь, він ухвалить те рішення, що дозволить повернутися до виконання цього плану. Певний, що його рішення буде справедливим i таким, що піде на користь усім, у тому числі - й Україні», - зазначив польський посол.

При цьому Пєкло сподівається, що Україна також зробить кроки назустріч, зокрема, скасує мораторій на ексгумаційні роботи.

Нагадаємо, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що положення польського закону про Інститут національної пам'яті, де йдеться про українських націоналістів, є несправедливим до українців.

Як повідомлялося раніше, цей документ не тільки прямо забороняє звинувачувати поляків у злочинах часів Другої світової війни, а й ставить дії українських націоналістів у 1925-50 роках в один ряд зі злочинами нацистів.

Також нагадаємо, що Конституційний суд Польщі припинив провадження за нормами закону про Інститут національної пам'яті, які були з нього вилучені, однак розгляне положення, що містять згадку про «українських націоналістів».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: