В Академії наук побачили, що православ’я йде до самоліквідації

В Академії наук побачили, що православ’я йде до самоліквідації

«Ми ще 15 років тому прогнозували, що на Донбасі в 30-х роках цього століття буде переважно протестантське середовище»

Православ’я йде до самоліквідації. Такої думки дотримується вчений-релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Сковороди НАН України Олександр Саган. Про це він заявив у інтерв’ю «Главкому».

Саган переконаний, що той характер розвитку православної церкви, який на сьогодні є, говорить про те, що через одне або два покоління православних буде в рази менше.

«Визначається це через кількість недільних шкіл (самовідтворення церков). Для того, щоб церква розвивалася, потрібно, щоб кількість недільних шкіл була не менше 50% від кількості громад. Якщо ми візьмемо крупні протестантські церкви, то там ця цифра сягає 65-95%. Наприклад, мормони мають недільні школи практично у всіх своїх громадах. У православних у кращі часи – це максимум 44%. А нині цей відсоток значно нижчий. І якщо ми ще візьмемо до уваги якість цих недільних шкіл і кількість учнів, то православні в рази відстають від протестантів. Але цей індикатор – один із базових у визначенні часових перспектив церкви», - пояснює релігієзнавець.

Експерт розповідає, що він з колегами ще 15 років тому прогнозував, що на Донбасі в 30-х роках цього століття буде переважно протестантське середовище.

«Московський патріархат не давав туди доступу Київському патріархату, автокефальній церкві, але і сам нічого не робив в плані місіонерства та самовідтворення. До війни в Донецьку протестантські церкви були одними із найпотужніших в Україні. Те ж саме можна сказати про південь України. І причина та ж – домінування Московського патріархату», - говорить Саган.

Він додає, що в цілому по Україні поки що спостерігається домінування кількості зареєстрованих статутів православних церков (51-53%). Але уже є проблеми із кількістю реальних віруючих.

«Що буде через покоління – не важко здогадатися», - резюмував науковець.

Нагадаємо, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до вселенського патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня народні депутати проголосували за звернення президента України Петра Порошенка.

Порошенко розраховує, що рішення щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні буде прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі.

Читайте також: Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: