Борг держбюджету за субсидії перед «Чернівцігаз Збутом» зріс вдвічі

Борг держбюджету за субсидії перед «Чернівцігаз Збутом» зріс вдвічі

Субсидії та пільги в Чернівецькій області отримують 122 тис. споживачів природного газу

Державний бюджет заборгував за газ, який «Чернівцігаз Збут» поставив субсідиантам та пільговикам, майже 550 млн грн. Бюджетні неплатежі є головною причиною затримки оплати за газ, що поставляється з ресурсу державної компанії НАК «Нафтогаз України».

Субсидії та пільги в Чернівецькій області отримують 122 тис. споживачів природного газу, а це 52% клієнтів компанії «Чернівцігаз Збут». Станом на 17 квітня 2018 року державним бюджетом не профінансовано 545,8 млн грн за використаний природний газ, який компанія поставила субсидіантам і пільговикам Буковини.

ТОВ «Чернівцігаз Збут» як постачальник газу для населення в межах ПСО здійснює збір коштів за спожитий населенням природний газ. Через неплатежі та відсутність компенсації із бюджету, в «Чернівцігаз Збуту» виникає дефіцит коштів. Це призводить до несвоєчасної оплати за природний газ по всьому ланцюжку учасників ринку газу, з котрих більше 85% має отримувати НАК «Нафтогаз України».

«На початку опалювального періоду борг держбюджету по відшкодуванню наданих населенню пільг та субсидій складав 278 млн грн. Замість погашення цієї суми ми спостерігаємо зростання заборгованості – сума неплатежів зросла в два рази. В результаті ми не можемо дотримати строки розрахунків по зобов’язанях перед «Нафтогазом України» та ризикуємо отримати значні суми штрафних санкцій», - зазначив директор ТОВ «Чернівцігаз Збут» Володимир Ляшенко.

На додачу до боргів з боку держави, також зросли неплатежі буковинців за використане блакитне паливо. На початок опалювального періоду сума заборгованості населення складала 119 млн грн. Протягом кількох місяців борг збільшився на 57 % та становить 275 млн грн. Зокрема, у деяких буковинців борг за газ сягає майже 70 тис. грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: