Член Ради Нацбанку розповів, яка галузь виграла під час коронакризи

Член Ради Нацбанку розповів, яка галузь виграла під час коронакризи

Від коронавірусної кризи виграють металурги

«Великий плюс буде нашим металургам від зростання ціни на залізорудну сировину через призупинення видобутку у Бразилії»

Член Ради Нацбанку Віталій Шапран в інтерв’ю «Главкому» розповів, який вплив матиме коронавірусна криза на економіку України, зважаючи на прогнози щодо падіння  ВВП на рівні 8% і на те, що у деяких європейських країнах ці прогнози ще гірші.

Віталій Шапран  вважає, що  випадки, коли Україні коронакриза зіграє в плюс, будуть поодинокими і, радше, це будуть аномалії тимчасової дії. Економіст зазначив, що великий плюс буде українським металургам від зростання ціни на залізорудну сировину через призупинення видобутку у Бразилії. Зараз вона торгується біля $103 за тону, а при дорогій руді сталевий прокат дешевим бути не може.

«З вітчизняних металургів найбільше виграють ті, хто забезпечений власною сировиною, бо їх витрати на видобуток не змінились, а от виторг зросте. Позитивом є і досить низька ціна на нафту та газ. Україні не завадило б скористатись падінням цін на енергоносії і сформувати національний енергетичний резерв, тим більше що вся необхідна інфраструктура для такого кроку є», – зазначив Шапран.

Нагадаємо, в уряді назвали альтернативні сценарії розвитку економіки України з врахуванням наслідків поширення коронавірусної інфекції Covid-19. Окрім базового сценарію розглядають оптимістичний та кризовий. Оптимістичний сценарій передбачає швидке подолання поширення коронавірусної інфекції. Кризовий – розгортання другої хвилі поширення коронавірусної інфекції або навіть глобальної фінансово-економічної кризи.

Так, альтернативний кризовий сценарій розвитку базується на припущеннях щодо розгортання другої хвилі пандемії у 2021 році, та, як наслідок, входження світової економіки у затяжну рецесію.

За цим сценарієм прогнозується падіння ВВП у 2021 році на рівні 5-7% з подальшим помірним зростанням в середньому за період 2022-2024 роки на рівні 2,5% щороку (за базовим сценарієм на 4,6% відповідно).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: