Ціни на квартири зростуть? «Слуги» хочуть бомбосховище під кожним новим будинком

Ціни на квартири зростуть? «Слуги» хочуть бомбосховище під кожним новим будинком
Депутати від монокоаліції пропонують заборонити зведення будинків без повноцінних бомбосховищ. Бізнес не в захваті від такої ініціативи народних обранців
фото: lexinform.com.ua

Група депутатів від монокоаліції зареєструвала законопроєкт, який загальмує будівництво в Україні

На сайті Верховної Ради на цьому тижні був зареєстрований законопроєкт №7398 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій». Цей законодавчий акт ЗМІ уже назвали «законом про бомбосховища», а бізнес встиг розкритикувати вимоги народних обранців.

Автори законопроєкту, депутати від «Слуги народу», зазначили, що станом на зараз «системи цивільного захисту щодо убезпечення цивільного населення від описаних вище ризиків є вкрай обмеженими». Тому у всіх нових об’єктах, згідно ідеєю народних обранців, обов’язково мають бути обладнані «інженерно-технічні заходи цивільного захисту», тобто бомбосховища.

Без таких укриттів, які б відповідали нормам законодавства, будинки не будуть прийматися в експлуатацію.

Представники будівельної галузі уже розкритикували цей законопроєкт. Так, віцепрезидент Національної спілки архітекторів України Сергій Буравченко зазначив, що в Україні, на відміну від сусідніх європейських країн, увесь житловий фонд будують приватні інвестори (тоді як у сусідів подекуди доходить до 50%-вої участі держави ми муніципальної влади). Фраза ж із пояснювальної записки, яка говорить про те, що «реалізація положень проекту Закону не потребуватиме додаткового фінансування з державного або місцевого бюджетів», означає, за словами Буравченка, що усі витрати на бомбосховища ляжуть на плечі забудовників.

А це, на думку одного з очільників Нацспілки архітекторів, загальмує темпи будівництва. Є й інша точка зору.Так, представники Клубу інвесторів «Синергія» прогнозують зростання ціни на житло, оскільки забудовники будуть змушені додатково витрачатися на укриття.

Нагадаємо, що в Україні 1 вересня відкриються для офлайн-навчання тільки ті школи, які мають обладнані на випадок ракетних чи артобстрілів укриття.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: