Економічний радник Зеленського спрогнозував курс гривні до кінця цього року

Економічний радник Зеленського спрогнозував курс гривні до кінця цього року
Гривня знаходитиметься у тій зоні, що й зараз, - експерт

В Україну повинна зайти валюта, - Устенко

Радник президента Зеленського з економічних питань Олег Устенко стверджує, що курс гривні до кінця року не зміниться. Про це експерт розповів в інтерв’ю «Главкому».

За словами Устенка, гривня знаходитиметься у тій зоні, що й зараз, оскільки у країну повинна зайти валюта.

Радник нагадав, що йдеться про $1,75 млрд від Міжнародного валютного фонду, які за словами глави Міністерства фінансів Сергія Марченка, Україна може отримати вже до кінця травня. «Також мова йде про $1,2 млрд від Європейського Союзу, таку позику двома траншами Європа виділить нашій країні  для подолання економічних та соціальних наслідків епідемії коронавірусу», - стверджує економіст. 

Устенко додав, що можуть прийти гроші ще від Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. «Не слід забувати, що валюту в Україну перераховують і заробітчани – так, нині набагато менше, ніж на початку року (у першому кварталі, - «Главком»), але все ж такі перерахування є», - зазначив радник президента.

Усенко також зауважив, що попит на валюту йтиме з боку власників ОВДП (облігації внутрішнього державного позики), які будуть конвертувати гривні. «Запит на валюту з боку населення вкрай низький», - наголосив експерт.

До відома, експертка Юлія Корнєєва вважає, що гривня впаде ближче до осені через зменшення надходжень від транзиту газу і світову кризу.

Ексміністр економіки Володимир Лановий також прогнозує падіння гривні - до 30 грн за долар вже за кілька місяців.

Нагадаємо, реальний валовий внутрішній продукт України в першому кварталі 2020 року скоротився на 1,5% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Реальний ВВП у I кварталі 2020 року зменшився на 0,8%.

Як повідомлялося, голова Нацбанку України Яків Смолій вважає, що після завершення карантину українці витрачатимуть гроші не на збільшення валютних накопичень, а на те, на що буде відкладений попит.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: