Голова Спілки молочних підприємств розповів, як розпізнати підроблену молочну продукцію

Голова Спілки молочних підприємств розповів, як розпізнати підроблену молочну продукцію
 Вадим Чагаровський

В Україні фальсифікують сир, сметану і масло, а молоко у крамницях - зазвичай не підроблене, а просто неякісне

Голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський розказав у інтерв’ю «Главкому», як розпізнати підроблену молочну продукцію.

«Давайте почнемо з масла, цей продукт найчастіше підроблюють. Заморожений брикет масла, який має зберігатися за мінусової температури, завжди твердий як дошка. А от якщо в продукті є домішки рослинної олії, то за мінусової температури, він все одно буде не надто твердим. На нього можна натиснути і залишиться слід. Треба уважно придивитися до цього масла, хто виробник і що там написано», - говорить Чагаровський.

За його словами, фальсифіковану сметану складніше визначити. Адже це можна побачити, тільки відкривши банку. В домашніх умовах можна перевірити якість продукту, якщо туди капнути йоду. Синій колір скаже про те, що у її складі є стабілізатор, тобто крохмаль. Якщо сметана справжня, то йод збереже свій колір.

Чагаровський звертає увагу на те, що наші українські «кулібіни», переважно виробники Харківщини, навчилися фальсифікувати сир у Росії: «Вони додають в молоко фіброволокна, рослинні білки, і виходить сир. Якщо на одну тонну справжнього сиру необхідно  вісім тонн молока, то на одну тонну ось такого фальсифікованого сиру вистачить всього три тонни молока. Розумієте, як знижується собівартість? Додайте туди вартість фіброволокна, рослинних білків, і все одно виходить непогана маржа. Тому зараз в Харкові за «населенське» молоко дають 10-12 грн, коли в інших областях - 5-6 грн. Прийшов час, коли терміново треба вносити зміни до ДСТУ щодо якості сиру і обов’язкового контролю кількості білків у ньому. Точнісінько так само сир фальсифікують за допомогою жиру. Збирають жир, додають рослинний, сквашують все це, і виходить сир, тільки з рослинним жиром».

На думку Чагаровського, ніхто нині в Україні не займається фальсифікацією саме молока, але часто трапляється молоко низької якості. «Воно виробляється з неякісної сировини, з того ж «населенського» молока, яке приходить розбавлене і з антибіотиками», - пояснив експерт.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Вадим Чагаровський: Українець тепер споживає у рази менше молочної продукції, ніж за радянських часів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: