На розгляд парламенту винесено компромісне рішення щодо української сої

На розгляд парламенту винесено компромісне рішення щодо української сої

За різними оцінками, запровадження в Україні заходів щодо стимулювання внутрішньої переробки сої дозволить створити мінімум 12 тисяч робочих місць

Депутати в інтересах українського агросектору винесли на розгляд Верховної Ради компромісне рішення щодо української сої. Воно повністю захищає інтереси внутрішнього товаровиробника і передбачає відшкодування ПДВ і виробнику сої, і переробнику. Міжнародні та російські переробники сої через власних лоббістів в обличчі іншої групи депутатів продовжують завзяту боротьбу на законодавчому рівні за українську сировину, говориться у статті видання «Газета».

Як стало відомо з протоколу засідання Податкового комітету ВР, пропозиція депутатів була винесена на розгляд та підтримана більшістю голосів. У відповідності до неї, у виробника сої буде вибір: або продати свій урожай переробнику, який в свою чергу відшкодовує ПДВ і в умовах високої конкуренції за сировину в змозі заплатити високу ціну, або експортувати товар самостійно.

Зокрема народний депутат фракції БПП Іван Рибак, який також підтримав рішення на користь українського фермера, зазначив, що відшкодування експортного ПДВ безпосередньо товаровиробникам захистить права як аграріїв, так і переробних підприємств, які відчувають сировинний дефіцит. «Таке компромісне рішення у світлі податкових баталій закриє питання утиску прав українських фермерів і відкриє їм реальні перспективи для збільшення обсягів реалізації продукції. Водночас ми стимулюємо розвиток десятків переробних підприємств. А це додатковий драйвер економічного зростання країни за рахунок створення нових робочих місць, інвестицій у промисловість і нових надходжень до державного бюджету», - говорить нардеп.

За різними оцінками, запровадження в Україні заходів щодо стимулювання внутрішньої переробки сої дозволить створити мінімум 12 тис. робочих місць, залучити 500-600 млн доларів США інвестицій, а також принесе додаткову вартість АПК України в сумі 250 млн. доларів на рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: