«Нафтогаз» готує нові позови до «Газпрому» на $17 мільярдів, - Вітренко

«Нафтогаз» готує нові позови до «Газпрому» на $17 мільярдів, - Вітренко
У грудні минулого року «Нафтогаз» підписав з «Газпромом» контракт про транзит із гарантованим доходом 7.2 млрд доларів, - Вітренко

Вітренко прокоментував чутки про своє звільнення з «Нафтогазу»

НАК «Нафтогаз України» готує додаткові позови до російського «Газпрому» ще на $17,3 мільярда. Про це написав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, коментуючи чутки про своє звільнення.

За словами Вітренка, ЗМІ поширили чутки, що йому шукають заміну, нібито, щоб передати цій людині його «відповідальність» щодо суду по кримських активах».

«Мені не дуже подобається ідея коментувати чутки про чиїсь наміри, і якщо вже й коментувати, то краще, аби в цій ситуації це робив не я. Але зі свого боку, можу сказати, що арбітраж проти Росії щодо активів в Криму — це не головна сфера моєї відповідальності в Нафтогазі. Якщо говорити про оновлений позов, який ми подали цього року, то я відповідав лише за економічну складову, тобто за суму компенсації», - пояснив Вітренко.

За словами виконавчого директора «Нафтогазу», його головна відповідальність — це відносини з Газпромом. 

«... моя команда чітко сформулювала і представила на узгодження наглядовій раді «Нафтогазу» додаткові «питання» до «Газпрому» на суму ще $17,3 млрд. У разі погодження — попереду також багато роботи», - написав Вітренко.

Як повідомлялося, у лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» штраф $4,63 млрд за недозавантаження української ГТС.

З урахуванням раніше ухваленого рішення за контрактом на постачання «Газпром» має доплатити українській стороні $2,56 млрд доларів.

У грудні 2019 року «Газпром» виплатив цю суму та пеню.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість його дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Російської Федерації з вимогою відшкодувати збитки.

За даними НАК, мова йде про майно «Нафтогазу», «Чорноморнафтогазу», «Укртрансгазу», «Укргазвидобування», «Укртранснафти», «Газу України» та «Лікво».

У серпні 2017 року Міжнародний арбітражний суд в Гаазі розпочав розгляд арбітражної заяви «Нафтогазу»" до РФ з приводу компенсації за активи, втрачені в результаті анексії Кримського півострова у 2014 році.

Усні слухання з питань юрисдикції та відповідальності відбулися у Палаці миру в Гаазі у травні 2018 року.

У березні 2019 року «Нафтогаз» отримав позитивний висновок арбітражу в Гаазі щодо позову проти Росії. Трибунал визнав свою юрисдикцію у справі про втрачені активи.

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: