Немає підстав для підвищення залізничних тарифів, уряд має втрутитись - експерт

Немає підстав для підвищення залізничних тарифів, уряд має втрутитись - експерт
Підвищення тарифів на вантажоперевезення вдарить по бізнесу, особливо по підприємствам-експортерам, у яких витрати на логістику високі, - експерт

«Укрзалізниця» нині не здійснює перевезення пасажирів, збитковістю яких зазвичай обґрунтовує збільшення тарифів, - Кушнірук

«Укрзалізниця» не має підстав для підвищення тарифів на вантажоперевезення, адже нині вона не здійснює перевезення пасажирів, збитковістю яких зазвичай обґрунтовує збільшення тарифів. Про це заявив економічний експерт Борис Кушнірук.

«Фактично залізниця скоротила збитки. Коли часто-густо залізниця пояснює своє підвищення тарифів для вантажних перевезень, тому що їм потрібно компенсувати збитки від перевезення населення, то зараз вони їх не здійснюють. Таким чином, як мінімум, вони на 2 місяці десь витрати, пов'язані з перевезенням населення, не несуть. Тобто, збитків у них немає. Хоча би з цих міркувань можна казати, що у них немає підстав для підвищення тарифів саме в таких умовах, які є зараз», - сказав Кушнірук.

Експерт наголосив: підвищення тарифів на вантажоперевезення вдарить по бізнесу, особливо по підприємствам-експортерам, у яких витрати на логістику високі, і вони ризикують втратити позиції на світових ринках.

«Це (підвищення тарифів, - ред.) вдаряє по бізнесу, особливо в умовах, коли основні вантажні перевезення – це перевезення експортні. Враховуючи падіння цін на українську продукцію, на всю продукцію сировинну, напівфабрикатну, зернові, металургійна продукція і т.д., ми розуміємо, що це ще створює додаткове навантаження на бізнес, який і так знаходиться у вкрай важких умовах падіння цін на зовнішніх ринках, падіння обсягів продажів», - зауважив Кушнірук.

На його думку, рішення «Укрзалізниці» є непродуманим і уряд має втрутитись в ситуацію, щоб підтримати вітчизняних експортерів в умовах кризи.  «Цей крок абсолютно непродуманий і лише говорить про те, наскільки хаотично здійснюється діяльність зараз в Україні», - вважає Кушнірук.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що не вдасться обійтися без збільшення тарифів «Укрзалізниці» на вантажоперевезення, зазначивши при цьому, що затвердження нового договору на надання залізницею послуг з організації перевезень вантажів відклали до липня.

 

У свою чергу народний депутат, член комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Костянтин Бондарєв заявив, що підняття тарифів «Укрзалізницею» на вантажоперевезення буде катастрофою для підприємств-експортерів, наголосивши, що це призведе до подорожчання їх продукції і втрати конкурентоспроможності на світових ринках.

 

Нагадаємо, у 2019 році «Укрзалізниця» підвищила тарифи на вантажоперевезення на 14,2% через зростання цін виробників у 2018 році на 14,2%. Ціни виробників у 2019 році знизились на 7,4%, тому на переконання експертів, економічно обґрунтований буде зниження тарифів «Укрзалізниці» на вантажоперевезення у цьому році на 7,4%.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: