У ЄБРР розказали про плани стати акціонером українського Ощадбанку

У ЄБРР розказали про плани стати акціонером українського Ощадбанку
Франсіс Маліж
Фото: Станіслав Груздєв

«Ідея полягає у створенні в Ощадбанку такої системи управління, з якою він функціонуватиме саме як банк, а не організація, що ухвалює рішення з політичних міркувань»

Європейський банк реконструкції і розвитку планує придбати частку в українському Ощадбанку і підготувати його принаймні до часткової приватизації. Про це заявив у інтерв'ю «Главкому» управляючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж.

«Ми хотіли б придбати невелику частку в «Ощаді» і підготувати його принаймні до часткової приватизації. Але ми поки що на дуже ранніх етапах процесу: підписали меморандум про взаєморозуміння – угоду з Міністерством фінансів та Ощадбанком щодо того, як будемо рухатися далі. Почали працювати з цим банком як кредитор, позичили йому кошти на торговельне фінансування та кредитування малих та середніх підприємств. Далі ми хочемо придбати частку у цьому банку і як акціонери працювати разом над управлінням. В цілому ідея полягає в тому, щоб створити в Ощадбанку таку саму наглядову раду, як у Приватбанку – з п’ятьма сильними незалежними директорами й двома сильними представниками держави. Така структура необхідна для того, щоб банк міг працювати незалежно», — говорить Маліж.

Управляючий директор ЄБРР підкреслює, що великою проблемою державних банків у будь-якій країні є те, що вони працюють в інтересах уряду. І це, як правило, призводить до збитків, що накопичуються роками, та інших складнощів, які трапляються, рішення починають ухвалюватися з політичних, а не комерційних міркувань.

«Ідея полягає у створенні в Ощадбанку такої системи управління, з якою він функціонуватиме саме як банк, а не організація, що ухвалює рішення з політичних міркувань. Створити у ньому належні функції управління ризиками, комплаєнсу та інші, щоб він працював краще. Банк вже доклав багато зусиль для того, щоб трансформуватися, і в результаті цього він працюватиме краще і буде дійсно привабливим для інвесторів через декілька років», — пояснює Маліж.

За словами експерта, оцінку вартості Ощадбанку поки що не робили, її буде зроблено у процесі підготовки до початкової інвестиції, коли банк буде готовий.

«Ми плануємо зробити цю інвестицію через докапіталізацію – тобто не шляхом придбання акцій у держави, а шляхом створення нових акцій та вливання коштів в Ощадбанк для його розвитку», — резюмував управляючий директор ЄБРР.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Франсіс Маліж: Україна знову у першій п’ятірці країн за обсягом інвестицій ЄБРР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: