У Нацбанку виступили проти неконтрольованого друку гривні через кризу

У Нацбанку виступили проти неконтрольованого друку гривні через кризу
Набагато правильнішим шляхом підтримки економіки та покриття державних видатків є проведення переговорів з МВФ про нову програму співпраці, - голова НБУ

Неконтрольований друк грошей для фінансування державних видатків у нас завжди завершується катастрофічними наслідками для економіки, - Смолій

У Національному банку України застерегли депутатів Верховної Ради від рішень, які можуть запустити процес емісії гривні. Про це повідомив голова Національного банку Яків Смолій під час виступу у Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Смолій зазначив, що в умовах кризи, яку викликав коронавірус, практично всі держави світу суттєво збільшили свої видатки.

«Однак ліки не повинні бути гіршими за хворобу. Пригадайте українську історію. Неконтрольований друк грошей для фінансування державних видатків у нас завжди завершується катастрофічними наслідками для економіки», — повідомив Смолій.

Голова НБУ вважає, що ні — викуп валюти з міжбанківського валютного ринку та надання банкам кредитів рефінансування.набагато правильнішим шляхом підтримки економіки та покриття державних видатків є проведення переговорів з МВФ про нову програму співпраці.

«Можна, звичайно, зробити всіх мільйонерами, але ці мільйони будуть вже нічого не варті», — підкреслив голова НБУ.

Напередодні голова Нацбанку повідомив, що НБУ не планує робити емісію гривні для покриття дефіциту бюджету.

До відома, викуп Національним банком облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) — це один з трьох каналів емісії (випуску) гривні. Інші два канали випуску гривні — викуп валюти з міжбанківського валютного ринку та надання банкам кредитів рефінансування.

Як повідомлялося, у Нацбанку стверджують, що за останні п’ять років готівки в обігу зменшилося вдвічі.

У Нацбанку стверджують, що настрої бізнесу різко погіршилися.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль готує поетапний план підтримки бізнесу.

Нагадаємо, Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 22 травня. Усі послаблення (зокрема, і відкриття салонів краси) передбачають обов’язкове дотримання протиепідеміологічних заходів.

Зазначимо, що у деяких областях України хочуть ввести адаптивний карантин

До слова, президент Зеленський виступає проти повного скасування карантину

 Читайте також: 


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: