Українці витрачають на харчі майже половину своїх доходів (дослідження)

Українці витрачають на харчі майже половину своїх доходів (дослідження)

Україна випереджає тільки Уганду, Казахстан, Анголу, Бангладеш та Нігерію

Частка витрат на харчування в Україні залишається однією з найвищих у світі. У рейтингу витрат на харчування вдома, згідно даних Міністерства сільського господарства США (USDA), Україна посідає 93 місце даного рейтингу.

Регулярний моніторинг витрат на харчування вдома проводять у понад 100 країнах світу. Україна випереджає тільки Уганду (частка витрат на харчування – 44,2%), Казахстан (44,9%), Анголу (48,6%), Бангладеш (53,5 %) та Нігерію (59,0 %), яка посідає останнє місце в списку.

Про це розповів старший науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», кандидат економічних наук Богдан Духницький.

За даними USDA, кожен українець у 2018 році в середньому заплатив $858 за продовольчі продукти та безалкогольні напої. У загальній структурі споживчих витрат частка харчових продуктів при цьому становила 42,2%.

«Статистичні дані дослідження підтверджують, що при зростанні доходів зменшується частка витрат на харчування. Одночасно в абсолютному вимірі витрати на їжу збільшуються. Чим більш розвинута і багата країна, тим меншу частку витрат її населення виділяє на продукти харчування», – зауважив Богдан Духницький.

За словами науковця, реальні доходи для більшості населення України змушують витрачати майже всі кошти на найнеобхідніші товари і послуги, перш за все на продукти харчування, і не дозволяють робити заощадження.

Недарма, як зазначив експерт, рейтинг очолюють США, Сінгапур, Велика Британія, Ірландія, Канада, Швейцарія, Австралія та Австрія, населення яких витрачають на харчі менше 10%. У Німеччині, Нідерландах, Фінляндії, Катарі, Бельгії, Південній Кореї такі витрати складають до 15%.

Мешканці Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії, Ізраїлю, Уругваю, Кувейту, Китаю, Туреччини та інших характеризується витратами на харчування в діапазоні 16-25%.

У Білорусі, Грузії, Росії, Узбекистані, а також в Йорданії, Індії, Македонії і Парагваї цей показник знаходиться в межах 30%.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: