В Євросоюзі не домовилися про спільні дії для порятунку економіки під час коронавірусу

В Євросоюзі не домовилися про спільні дії для порятунку економіки під час коронавірусу
Німеччина і Нідерланди не хочуть ділити спільний борг країн Євросоюзу і випускати, так звані, «коронаоблігації», щоб потім не виплачувати самостійно всі кошти, якщо деякі країни збанкрутують

Без угоди про скоординовані дії уряди країн ЄС будуть змушені діяти самотужки

Міністри фінансів Євросоюзу після багатогодинних нічних переговорів не прийшли до єдиної думки з приводу спільних ініціатив, які вони могли б запровадити для порятунку економіки, що постраждала від пандемії коронавірусу. Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що обговорення в Єврогрупі почалися близько 16:30 у вівторок по відеоконференції і тривало до ранку середи 8 квітня.

Групи країн на чолі з Італією і Нідерландами не можуть домовитися з приводу умов для кредитних ліній з фонду порятунку єврозони і ідеї об'єднання боргів.

Уряди країн ЄС, без угоди про скоординовані дії, будуть змушені діяти самотужки, і їм доведеться позичати гроші на ринках, щоб пом'якшити економічні наслідки, що загрожує борговою кризою.

Президент Єврогрупи Маріо Сентено, який відповідає за посередництво в переговорах, повинен провести пресконференцію в середу о 10 ранку, щоб представити висновки міністрів.

Міністри прагнуть узгодити, принаймні, три ініціативи, які допоможуть урядам запобігти масового банкрутства і прискорити відновлення економіки після того, як країни покінчать з блокуваннями, введеними для припинення поширення пандемії.

Однією з таких ініціатив є запропонований Єврокомісією план страхування через тимчасове безробіття на суму 100 мільярдів євро. План передбачає державні програми, які дозволять компаніям скоротити робочий час і виплатити компенсацію своїм співробітникам за втрачений дохід.

Друга ініціатива - Європейський інвестиційний банк, який матиме фонд в 200 мільярдів євро і зможе видавати дешеві кредити компаніям ЄС, які відчувають нестачу грошей.

Нарешті, існує фонд порятунку єврозони, відомий як Європейський механізм стабільності (ESM), з якого будь-яка країна, яка використовує єдину валюту, може отримати кредитну лінію за певних умов.

Рим налаштований послабити або навіть відмовитися від умов кредитних ліній ESM. Нідерланди, підтримувані Австрією і Фінляндією, не згодні.

Нідерланди непохитні в тому, що уряди, які використовують кредитні лінії, повинні пообіцяти зарезервувати гроші на охорону здоров'я для лікування коронавірусу і економічні витрати. Держави також повинні взяти на себе зобов'язання забезпечити, щоб їхні фінанси виглядали здоровими в довгостроковій перспективі.

Остання умова викликає тривогу в Італії, яка боїться, що будь-які розмови про фіскальний нагляд можуть спровокувати міжнародних інвесторів і збільшити вартість запозичень.

Ще одна розбіжність пов'язана з ідеєю випуску, так званих, «коронаоблігацій» ЄС для фінансування відновлення блоку. Італія бореться за включення перспективи випуску спільного боргу в заяву лідерів Єврогрупи. Але будь-яку пропозицію про об'єднання боргу відкидають Нідерланди і Німеччина, які побоюються, що в кінцевому підсумку їм доведеться за це платити, якщо південні країни збанкрутують.

Франція також не на боці «коронаоблігацій», запропонувавши створити фонд, який міг би залучати борги і видавати позики урядам.

Всі міністри повинні узгодити ініціативи, перш ніж вони об'єднають їх в заяві, яку вони направлять керівникам країн для остаточного схвалення.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: