Завдання ДПС - протидіяти виводу доходів в офшори, - Верланов

Завдання ДПС - протидіяти виводу доходів в офшори, - Верланов

Сергій Верланов заявив, що у 2020 році податкова планує скоротити кількість планових перевірок бізнесу на 20% у порівнянні з 2019 роком

На сьогодні ратифіковані протоколи зі Швейцарією, Великобританією та Кіпром, які є найбільш популярними серед українського бізнесу для виведення доходів за кордон, - голова ДПС

Кабінет міністрів на чолі з прем’єром Олексієм Гончаруком у тісній взаємодії з Верховною Радою активно працює над перекриттям можливостей застосування схем ухилення від оподаткування за допомогою низькоподаткових юрисдикцій. У свою чергу, Державна податкова служба перезавантажує напрямок податкового контролю за репатріацією з України доходів нерезидентів.

Про це заявив голова Державної податкової служби Сергій Верланов на міжнародній практичній конференції «Україна антиофшорна», яку організувала Торгово-промислова палата України.

За словами очільника Державної податкової служби, податкова служба має у своєму розпорядженні всі ресурси, аби здійснювати якісний контроль операцій з низькоподатковими юрисдикціями: налагоджений обмін податковою інформацією з іноземними компетентними органами, доступ до цінових баз даних, а головне - фахових співробітників, які постійно підвищують свою кваліфікацію.

«Станом на зараз ратифіковані протоколи зі Швейцарією, Великобританією та Кіпром, які є найбільш популярними серед українського бізнесу для виведення доходів за кордон, враховуючи  понижені або нульові ставки оподаткування пасивних доходів. Тепер такі схеми стануть просто невигідні, а бюджет додатково отримає сотні мільйонів гривень», - сказав Сергій Верланов.

Голова Податкової служби додав, що далі податкова очікує на імплементацію правил BEPS, важливого інструменту для справедливого оподаткування бізнесу.

«Наше завдання - це протидія виводу доходів в офшори», - зазначив він.

За словами Верланова, якщо за 2017 рік податкова отримала 2 тисячі звітів про контрольовані операції в межах трансфертного ціноутворення на суму 1,5 трлн грн, то за 2018 - близько 2,5 тисячі на суму 2,2 трлн грн.

Згідно з статистикою, найбільші обсяги контрольованих операцій українські платники податків здійснюють із контрагентами, зареєстрованими в Швейцарії (33%), на Кіпрі (7,9%), в ОАЕ (6,3%). При цьому 46% від загального обсягу цих операцій складають операції банків та 31% - товарні операції.

За словами очільника податкової, структура контрольованих операцій за предметом свідчить, що найбільшим за обсягом є експорт товарів (43% - 2,4 трлн грн). У свою чергу, в структурі експорту товарів найбільшу частку займають агропромислова продукція – 17%, мінеральна сировина (руди) – 20%, метали – 20%.

«Тому сьогодні в фокусі нашого контролю за трансфертними цінами експортери саме цієї групи товарів. Також досить прискіпливу увагу приділяємо операціям з нематеріальними активами та операціям з фінансуванню українського бізнесу материнськими структурами», – наголосив Сергій Верланов.

Нагадаємо, раніше Сергій Верланов заявив, що у 2020 році податкова планує скоротити кількість планових перевірок бізнесу на 20% у порівнянні з 2019 роком, але при цьому підвищити їхню якість.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: